Borealis kracker.
Borealis kracker. Bild: Arkivbild

Krackern moderniseras för 1,6 miljarder

Borealis krackeranläggning i Stenungsund rustas nu upp för sammanlagt 1,6 miljarder. De nio ugnarna i krackern som finns idag ska bli sju modernare och mer energieffektiva. Däremot behöver slutdatum skjutas fram ett år.

ANNONS

Det här framkommer i de skrivelser från företaget och remissinstanserna som den senaste tiden skickats in till miljödomstolen i Vänersborg. Domstolen ska ta ställning till en förlängning av tiden för upprustningen som pågått sedan 2015. Borealis har idag ett villkor som säger att renoveringen och moderniseringen ska vara klar till utgången av 2022 men både pandemin och den omfattande brand som inträffade i maj 2020 i anläggningen har inneburit förseningar. Företaget har begärt en förlängning av tiden för upprustningen eftersom ingen av orsakerna till förseningen var händelser som kunde förutses när tillståndet för projektet meddelades. Det är en av ugnarna som inte hinner bli klar under 2022.

ANNONS

Företaget har i en skrivelse som lämnats in till domstolen i dagarna konstaterat att man undersökt möjligheten att slutföra renoveringarna av de två sista ugnarna samtidigt men funnit att det blir orimligt i förhållande till de ekonomiska förluster som blir följden.

En av de kvarvarande ugnarna väntas tas i drift vid årsskiftet 2021/2022 medan den sista ugnen enligt företaget ska kunna startas upp under 2023, sannolikt i mitten av året. Borealis menar också att projektet innebär en väsentlig energieffektivisering vilket flera remissinstanser, bland annat länsstyrelsen och Naturvårdsverket, efterfrågat. Hela projektet innebär en effektivisering som motsvarar 6 000 villors elförbrukning under ett års tid. Företaget betonar också att ugnsprojektet dessutom innebär en ökad säkerhet och att livslängden på de kvarvarande ugnarna förlängs.

Två ugnar av nio tas alltså ur drift när projektet är klart och företaget har fått frågor från länsstyrelsen och kommunen om ifall processäkerheten påverkas av att dessa ugnar drivs under längre tid än vad som tidigare sagts. Borealis menar i sitt svar att detta inte kommer att bli något problem.

Remissinstanserna konstaterar också att kväveoxidutsläppen kommer att bli lägre när ugnsprojektet är klart.

Ambitionen från företaget är att fram till 2030 minska energiförbrukningen med 20 procent vilket man betonar i sitt sista yttrande.

Stenungsunds kommun tillstyrker den förlängda projekttiden medan länsstyrelsen och Naturvårdsverket har begärt ytterligare information om energifrågorna i sina yttranden. Miljödomstolen väntas fatta beslut inom kort och domstolen kommer också i mitten av juni att hålla ett sammanträde i Stenungsund om de återstående villkoren för krackeranläggningen, bland annat för fackling och buller.

ANNONS