Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kraschade in i räcke efter vansinnesfärd på E6 – döms till fängelse

Färden på E6 ska enligt vittnen ha gått i upp till 170 kilometer i timmen. Den fick sedan ett abrupt slut när föraren kraschade in i ett räcke strax innan Jörlandamotet. Efter olyckan försökte mannen smita genom att ta sig över ett viltstängsel. Nu döms han till fängelse för grovt rattfylleri, smitning, samt försök till bedrägeri efter att ha uppgett falska uppgifter om olyckan för sitt försäkringsbolag.

Det var tidigt på morgonen, annandag jul 2019, som vansinnesfärden ägde rum i södergående riktning på E6.

Två vittnen till färden har berättat hur de på väg hem från jobbet kom ifatt den vinglande bilen framför sig och hur de då blinkade med helljuset för att visa att de ville köra om. Då ska föraren i stället ha ökat farten och dragit iväg i uppskattningsvis 170 kilometer i timmen.

Stort rökigt dammoln

Kort därefter ska vittnena sedan ha sett ett stort rökigt dammoln framför sig efter att föraren kraschat in i ett vägräcke strax innan Jörlandamotet. Bilen stod tvärs över vägbanan med bagageluckan riktad mot vägrenen.

Ett av vittnena ska därefter ha gått ur bilen för att se hur det gått med föraren, medan den andra larmade räddningstjänst. Personen i den krockade bilen ska då ha varit vid medvetande, men snurrig och vägrat att svara på tilltal. Han ska därefter ha lämnat bilen och börjat gå norrut på motorvägen där han tog sig över ett viltstängsel utmed vägen.

Tappade sin ena sko

Han tappade sedan sin ena sko i mörkret, vilken senare spårades upp av en hundpatrull. Polis påträffade sedan mannen en dryg kilometer från olycksplatsen. Han ska då enligt patrullen inte haft några synliga fysiska skador.

Däremot visade det sig efter provtagning att han hade både rester av alkohol och kokain i blodet. Mannen i 35-årsåldern döms nu därför för grovt rattfylleri, då den koncentrerade alkoholmängden uppgått till över 1,0 promille och körningen inneburit påtaglig fara för trafiksäkerheten. Detta efter att han vinglat mellan körbanorna och kört in i vägräcket, vilket också orsakade både stora plåtskador på bilen, samt skador på vägräcket.

Påstår sig ha blivit rånad

Mannen, hemmahörande i en annan kommun, döms också för smitning från trafikolycksplatsen, samt för att ha försökt lura sitt försäkringsbolag på pengar. Detta genom att lämna falska uppgifter om att en annan person framfört bilen vid olyckstillfället.

I förhör med polisen har mannen vidare ha uppgett att han efter en festkväll blivit rånad på sin bil under knivhot och att det ska ha varit denna person som sedan kört bilen, medan han själv fick sätta sig på passagerarsätet och följa med.

”Synes inte självupplevt”

Tingsrätten tror dock inte på hans historia, då mannen haft svårt att utveckla sina uppgifter som dessutom anses vaga eller saknas i kontrollerbara delar.

Berättelsen synes inte självupplevd och har för tingsrätten framstått som en efterhandskonstruktion”, skriver Uddevalla tingsrätt i sitt domslut mot mannen som nu döms till fyra månaders fängelse.

Mannen döms utöver fängelsestraffet även att betala skadestånd till sitt försäkringsbolaget på totalt 80 328 kronor, jämte ränta, för omkostnader i samband med bland annat bärgning, undersökning och värdering.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.