Britta Netterfors, kulturchef Stenungsunds kommun och Peter Gustafsson, Fregatten Bio.
Britta Netterfors, kulturchef Stenungsunds kommun och Peter Gustafsson, Fregatten Bio. Bild: Katarina Berg

Krav på covid-bevis på tillställningar – så här tänker kulturlivet i Stenungsund

Två doser vaccin mot covid-19 krävs för att delta vid evenemang och tillställningar från och med den 1 december. I Stenungsund är förberedelserna i full gång.

ANNONS
|

Från 1 december införs krav på covidbevis, att man vaccinerat sig med två doser mot covid-19, för att få komma in på evenemang och tillställningar inomhus med över 100 personer. Om arrangörer använder sig av covidbevis kommer inga begränsningar i antal personer att gälla.

Anledningen till att de nya åtgärderna sätts in är för att myndigheten spår att smittspridningen kommer att öka framöver och att man anser att risken att smittas inomhus är större än om man träffas utomhus.

På Fregatten Bio, som har drygt 170 platser, välkomnar Peter Gustafsson beskedet.

– Jag kan säga att det finns två vägar att gå, antingen stänger vi ner till 100 eller så, om det går att göra enkelt, så kommer vi ha någon i entrédörren som kontrollerar besökarna, säger Peter Gustafsson.

ANNONS

En trygghet för äldre

Han säger att han personligen inte är negativ till covidbevis även om det blir lite merjobb.

– Jag vet att det finns flera av våra äldre besökare som inte är komfortabla med att komma hit och då kanske de kan komma nu. Det blir en trygghet och jag tänker att vi i Sverige ska göra det här ihop.

Om han väljer att begränsa antalet besökare till 100 personer så kommer han med all säkerhet att släppa på det efter jul då många nya filmer har premiär.

– Men då måste det vara enkelt, att det finns en app som vi kan använda, för att kontrollera covidbevisen.

LÄS MER:Vaccinationsbevis införs vid evenemang inomhus

Vill avvakta definitivt beslut

Kulturchefen Britta Netterfors säger att bland annat julmarknaden i början av december kommer att påverkas, tillsammans med flera andra punkter i vinterns kulturprogram.

Hur de ställer sig till en begränsning kan hon dock inte svara på än.

– Det kommer att påverka oss, men vi vet inte hur ännu eftersom de exakta riktlinjerna inte kommit än. Naturligtvis ska vi förhålla oss till detta så det blir säkert för alla.

LÄS MER:Vårdcentraler kallar in extra personal

Nästa vecka ska de ha möte med kommunledningen för att komma fram till något.

– Vi hoppas bli klara nästa vecka, det är inte bara vi som kan fatta ett sådant beslut.

Begränsningar för andra

För de etablissemang som väljer att inte kräva covidbevis kommer andra restriktioner att gälla, meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen.

– De begränsningar som kan komma att införas är bland annat regler om antalet personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap. Vi kommer att informera mer om detta de kommande veckorna, sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på gårdagens presskonferens.

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Särskilda restriktioner för ovaccinerade

Sedan 29 september gäller särskilda råd för dem som inte vaccinerat sig – att de ska undvika folksamlingar och hålla avstånd. Råd som, enligt Karin Tegmark Wisell, inte följts ordentligt.

– Hade alla följt våra råd om att vaccinera sig, för det första, hade vi haft en lättare situation med färre som hade drabbats av svår sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell, till GP.

ANNONS