Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Revisorerna i Stenungsund vill sätta gränser för hur höga summor cheferna får attestera. Arkivfoto. Bild: Stefan Bennhage
Revisorerna i Stenungsund vill sätta gränser för hur höga summor cheferna får attestera. Arkivfoto. Bild: Stefan Bennhage

Kravet på chefernas pengahantering: ”Inför gränser”

De kommunala revisorerna i Stenungsund har hamnat på kollisionskurs med kommunledningen och förvaltningen angående attester av chefer. Revisorerna vill ha införa gränser när det gäller hur stora summor en chef får attestera, när kommunen dittills vägrat.

Revisorernas krav innebär i princip att en chef på en viss nivå får attestera en faktura upp till ett visst belopp. Handlar det om högre belopp ska hen vända sig till överordnad chef för attest av fakturan.

– Vi har under ett par års tid förklarat för kommunen att det är lämpligt att införa en beloppsgräns för varje chef, alltså hur stora summor han eller hon får attestera, säger Hans Gillenius (L), ordförande i kommunrevisionen.

De har redan tagit upp frågan. men då fått avslag. Nu tas den upp igen, tillsammans med yrkesrevisorerna i Ernst och Young.

– Vi förstår inte varför detta skulle vara något problem. Vi ser att detta är en normal rutin i större organisationer och lär knappast leda till någon märkbart ökad arbetsbelastning, fortsätter Hans Gillenius.

Ett naturligt inslag

Det skulle vara ett naturligt inslag i en god intern kontroll, menar han. I en revisionsrapport som i dagarna lämnats till kommunstyrelsen påtalar revisorerna att en beloppsgräns bör införas för alla chefer med attesträtt.

De skriver att de inte kan se att en beloppsgräns skulle innebära något problem för olika chefer. Revisorerna skriver också att en beloppsgräns inskränker inte en chefs budgetansvar. Beloppsgränserna skall avse utbetalningar som är högre än normalt förekommande.

– Vi har kontaktat andra kommuner och även privata företag som har detta system och ser det som naturligt, säger Hans Gillenius.

Motståndet: En kraftigt ökad arbetsbelastning

Stenungsunds kommun har emellertid vägrat införa beloppsgränser och hävdar att detta innebär en kraftigt ökad arbetsbelastning för olika chefer. Man har också fått med sig fullmäktiges politiker, som i ett beslut från april 2021 ställde sig bakom förvaltningens vägran att införa beloppsgränser.

Kommunen försvarar frånvaron av beloppsgränser för sina chefer med att attester inte ska hanteras på det sättet utan varje chef har ett budgetansvar att hålla sig inom. Kommunen anser också att den budgetansvarige chefen är den som är mest lämpad att fatta beslut kring verksamheten.

I revisionsrapporten konstaterar revisorerna också att ändringar och kontroller av data inom löneadministrationen hos det regionala bolaget Soltak bör göras av andra personer än de har behörighet att registrera förändringar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.