Kurragömmajakt på unga förare svårare än anat

Ett 30-tal ungdomar, förare och sidekicks, drog under en sportlovsdag ut med sina moppar och A-traktorer i Jörlanda och Stora Höga-området. Uppdraget var att gömma sitt fordon från att hittas av fritidsledarna på Stora Höga-gården. Och det var många som klarade utmaningen.

ANNONS
|

Idén om att dra igång kurragömma med A-traktorer och mopeder väcktes vid ett personalmöte inom kommunens ungdomsverksamhet.

– Jag var med på ett APT (personalmöte, reds anm) som höll på i två timmar. Jag satt här på Teams och höll på att somna över min kaffekopp och då kom en övrigt-punkt upp. Jag tittade ut genom fönstret och då körde precis en Epa-bil förbi och ja sa till de på mötet att: ”Jag vet, jag har en övrigt-punkt, vi kör kurragömma med Epa!" berättar fritidsledaren Heidi Selland.

Många ville vara med

Resten av gänget tände på idén och snart var planeringen i full gång. Datum sattes till en sportlovsdag, dekaler att sätta på de upptäckta fordonen tillverkades och anmälningarna rullade in.

ANNONS

Ett 15-tal fordon med förare och medföljande kompis kom för att vara med när det på tisdagen var dags att starta leken. Efter genomgång av regler och utdelning av kartor och strikta förhållningsregler om att hålla sig inom markerat område fick de en halvtimmes försprång.

Sökarna klädde ut sig

Personalen hade preppat innan med lite förklädnader. Fritidsledaren Peter Nielsen drog på brun kavaj, med matchande fulslips och afroperuk som han fick på sig när ungdomarna lämnat lokalen.

– En av de som ska leta reda på ungdomarna är jag med alias ”Jag kommer hitta dig!”.

Men så var det ju där med fusk också. De fem sökarna tog till alla medel för att få nos på var ungdomarna kunde ha gömt sig. Ett av tricksen var att anlita hemliga spanare.

Syskonen Johnny och Jack Jacobsson och deras kusin Ville Lars Forsberg hade dykt upp på spontanbesök på fritidsgården tillsammans med mormor Pia Forsberg och morfar Lars Jönsson. Killarna värvades snabbt av personalen och Johnny hade redan en utarbetad strategi för att lösa uppgiften:

– Jag känner några av de som är med sedan innan och jag vet var de bor och så. Jag hörde lite vad de pratade om här inne så nu ska vi hitta dem.

Hemligt fusk för att hitta ungdomarna

Heidi Selland och övrig personal såg väldigt nöjda ut med att skamlöst ta till alla medel för att finna de gömda.

– Vi använder oss av lokalbefolkningen. De här barnen kom in i lokalen och då sade vi Hej barn, vilka är ni? De sa att de är med mormor och morfar och då tänkte vi att vi behåller dem efter genomgången och anlitar dem som spanare. Vi får väl betala i tablettaskar eller nåt sånt, säger Heidi Selland och skrattar.

Fritidsgårdens praktikant Felicia Artfors från Göteborgs folkhögskola och fritidsledarna Jessica Thelin och Heidi Selland var väldigt nöjda med sig själva efter att haffat Ella Hyrén och Emma Bodén som parkerat bakom kyrkan i Jörlanda.
Fritidsgårdens praktikant Felicia Artfors från Göteborgs folkhögskola och fritidsledarna Jessica Thelin och Heidi Selland var väldigt nöjda med sig själva efter att haffat Ella Hyrén och Emma Bodén som parkerat bakom kyrkan i Jörlanda. Bild: Annika Sahlin Ottosson

När 30 minuter passerat drog så de fem fritidsledarna fördelade i två bilar igång eftersöket.

ST-tidningen fick hänga på i bilen med sökområde Jörlanda. Med fritidsledare Jessica Thelin, iförd truckerskeps, träningsoverall och doftgranar i öronen, vid ratten satte hon genast på lämplig musik av bland annat Ronny och Ragge. Några områden söktes snabbt av och vid turen in till kyrkan blev det napp. Där hade tjejerna gömt sig och de blev de första att hittas.

Att det gick snabbt att söka rätt på den första bilen visade sig sedan vara helt vilseledande. Det var tack vare lite detektivarbete som just den här fritidsledarbilen fann samtliga av de som hittades.

En lång bit in på en grusväg ner mot havet i Jörlanda, stannar vi till för att fråga en kvinna som var ute och promenerade. Nej, hon försäkrar att hon inte hade sett vare sig moppar eller A-traktorer längs hennes väg.

– Såg hon ut som man kunde lite på henne? frågar Heidi Selland från baksätet.

– Ja, det gjorde hon tycker jag, svarar Jessica Thelin och kör tillbaka mot Jörlanda samhälle.

Gömde tre fordon på samma ställe

Oavsett om om kvinnan var att lita på och hon inte sett något hade tre killar bara ett 50-tal meter längre in lyckats gömma både en bil och två mopeder.

– Min moppe har ju väldigt starka färger och jag visste att jag måste hitta ett bra ställe att gömma den, sade Julian Bell innan han och kompisarna gav sig iväg till Jörlanda.

Vid stoppsignalen två timmar senare hade mer än hälften av förarna och deras kompisar inte hittats.

– De är så himla duktiga vår ungdomar. Som vi har letat, säger Jessica Thelin.

När tiden var slut var det dags för återsamling på fritidsgården i Stora Höga. Där bjöds alla på lite mat och dryck.

– Det blir raggarballe med svängdörrar, ropar någon ur personalen och ställer fram flera fat med kokta korvar i bröd som försvinner i ett nafs.

Lottning av priserna

Eftersom det var så många som lyckades hålla sig gömda tiden ut lottades priserna ut bland dem. I moppeklassen vann just Julian Bell presentkortet på drivmedel för 500 kronor. Han hade ju gömt sig ihop med kompisarna Albin Andersson som kör en A-traktor och Emrik Johansson på sin moppe.

– Vi lyckades ju gömma två moppar och en A-traktor på samma ställe utan att de hittade oss, säger Julian Bell.

Emrik vann en biltvätt som kommer väl till pass efter körningen på lerig grusväg.

– Det är en självtvätt så det blir nog att jag tvättar min moppe där för den är ju rätt smutsig nu.

Ungdomsverksamheten planerar för fler liknande event för motorburen ungdom i framtiden. På Stora Högagården har kommunen också satsat på att bygga ett vindskydd, vilket personalen tror kommer bli välbesökt av just den gruppen.

– Nu får de ett nytt bra ställe att hänga på och vi kommer hitta på flera roliga saker framöver, säger Jessica Thelin.

ANNONS