Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ellinor Johansson, kyrkoherde för Stenungsunds pastorat, är glad för att återigen kunna vara behjälplig med lokaler när vaccinationstrycket ökat igen. Bild: Arkivbild/Per Jonsson
Ellinor Johansson, kyrkoherde för Stenungsunds pastorat, är glad för att återigen kunna vara behjälplig med lokaler när vaccinationstrycket ökat igen. Bild: Arkivbild/Per Jonsson

Kyrkan lånar ut sina lokaler till vaccinering

Antalet smittade av covid-19 rusar just nu i Västra Götaland och många står samtidigt i kö för att få sin tredje dos vaccin. För att så många som möjligt ska få chansen lånar Svenska kyrkan i Stenungsund nu återigen ut sina lokaler till vårdcentralen för att kunna snabba på vaccinationstempot och möta efterfrågan.

Under torsdagarna den 20 respektive 27 januari kommer tio-tolv sköterskor från Capios vårdcentral i Stenungsund att finnas behjälpliga vid församlingshemmet i Norum för att vaccinera upp till 500 personer per dag.

Tid går att boka från och med i dag, onsdag, på Capios hemsida där nya bokningsbara tider på vårdcentralen i Stenungsund också kontinuerligt kommer att läggas upp. För att kunna få sin tredje dos vaccin måste det ha gått fem månader sedan man fick sin senaste dos.

LÄS MER: Stenungsund rustar för ökat tryck på vaccinering

Ömsesidigt intresse

Kyrkoherde Ellinor Johansson säger att det var självklart för dem att låna ut sina lokaler för vaccinering när de fick en förfrågan från vårdcentralen om detta.

– Det finns naturligtvis ett ömsesidigt intresse från både vår och deras sida att kunna hjälpa till i detta viktiga arbete nu när smittspridningen rusar igen. Vi vill självklart hjälpa till när det återigen finns ett stort behov av att att så många som möjligt kan få sitt vaccin på så kort tid som möjligt, säger Ellinor Johansson, vars församling förra våren gjorde samma sak när vaccineringstrycket var som högst.

– Det här är ju också något kyrkor och församlingar gör på många andra håll i landet, så det är egentligen ingen jättestor grej, anser hon själv.

LÄS MER: Pensionerad officer vaccinerar hundratals Tjörnbor

Står för logistiken

Från församlingens sida riggar man nu får att se till att logistiken funkar och att det exempelvis finns tillräckligt med stolar och bord när vaccineringsarbetet drar igång i församlingshemmet under nästa vecka.

– Annars bidrar ju inte vi så mycket i själva arbetet på plats under dagen, utan det är ju som sagt var mer att vi förbereder så att allt ska funka för både personal och besökare under vaccineringsdagarna.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.