Det är låga grundvattennivåer i länet nu, men kommunerna i STO-området upplever inga problem med tillgången till vatten nu.
Det är låga grundvattennivåer i länet nu, men kommunerna i STO-området upplever inga problem med tillgången till vatten nu. Bild: Fredrik Magnusson

Låga grundvattennivåer i länet – så ser läget ut för STO-kommunerna

Det är risk för vattenbrist i Västra Götaland – nu uppmanar länsstyrelsen till sparsamhet med vattnet.
– Man måste börja hushålla med vattnet, säger Tor Segerbo, chef för vattenärenden på länsstyrelsen.

ANNONS
|

Den torra våren har lett till att grundvattennivåerna och flödena i vattendragen i länet är lägre än normalt. SMHI har utfärdat en varning för risk för vattenbrist i Västra Götaland, då det är låga nivåer i de små grundvattenmagasinen.

– De verksamheter som tar ut vatten ur vattendrag måste nu vara uppmärksamma på vilka effekter det får på omgivningen och bedöma om det är lämpligt, säger Tor Segerbo, chef på enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Vilka verksamheter är det?

– Det vi pratar om nu är alla de som har egen brunn, och jordbruk som kan ha egna brunnar eller dammar, eller en slang ned i ett vattendrag, som man använder för bevattning. Man får ta vatten från allmänna vatten så länge som det inte orsakar någon skada. Nu, med anledning av torkan, så finns det risk för skada, säger Tor Segerbo och fortsätter:

ANNONS

– Om man ser att det är lite vatten i en bäck som man leder bort vatten ifrån så bör man vara extra försiktig och helst sluta med det. Man måste börja hushålla med vattnet för att naturen kan ta stor skada annars. När det är torka så blir växter och djur stressade och då mer mottagliga för sjukdomar och angrepp.

Mest sårbart är läget, enligt länsstyrelsen, i de små vattendragen och även om det kommer regn nu så tas det mesta av vattnet upp direkt av växter innan det når sjöar och vattendrag. Grundvatten bildas genom att regnet sipprar ned genom marken och det tar lång tid, skriver länsstyrelsen.

Om läget försämras ytterligare kan länsstyrelsen utfärda förbud mot att ta ut vatten från vattendrag. Uttag av vatten från det kommunala ledningsnätet styrs av respektive kommun.

– Kommunerna ansvar för dricksvattenförsörjningen och de har givetvis ett ansvar att ha koll på situationerna i vattentäkterna. Det är, vad jag vet, inga kommuner i vårt län som har infört begränsningar för hur man får använda vattnet. Däremot ska man givetvis inte slösa med våra resurser, oavsett om det är vatten i en kran eller från en bäck, säger Tor Segerbo.

Vattentillgången god för STO-kommunerna

Och i STO-området har kommunerna i nuläget inga problem med tillgången till vatten.

– Just nu är vattentillgången god. Vi har indikationer på någon vattenbrist nu, säger Daniel Jerling, samhällsbyggnadschef på Stenungsunds kommun.

– På Tjörn ser det väldigt bra ut. Vi har gott om vatten och nästintill fyllda vattentäkter. Vi ser inga problem den här sommaren, säger Marie Louise Bergqvist, samhällsbyggnadschef på Tjörns kommun.

– Det är ingen fara i nuläget, säger Carina Johansson, sektorchef för samhällsutveckling på Orust kommun.

LÄS MER:Så överlever du värmen på midsommar

LÄS MER:Så blir manetsommaren – gör såhär om du blir bränd

LÄS MER:Tätade läckor ger Tjörn mer dricksvatten

ANNONS