Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lennart har sålt julgranar till Stenungsundsborna i 35 år

Han kan vara en av de mer envisa julgransförsäljare vi har i regionen. I 35 år har Lennart Darell, 77 år, sålt julgranar i kulturhusparken i Stenungsund. När han inledde sin bana som julgransförsäljare fick kunderna betala en tia per träd. I dag säljer han granar uppemot fyra meter höga och för en betydligt högre peng.

När Lennart Darell var 19 år och hade två veckors decemberpermission från sin militärtjänstgöring fick han en förfrågan som ledde fram till att han nu sålt granar i sammanlagt 57 år.

– Ja det är ju en lite udda grej att syssla med. Jag gjorde lumpen och hade 14 dagar ledigt. Då var det en person som frågade om jag ville hjälpa till. Vi stod då i Göteborg på Wieselgrensplatsen och sålde. Året efter startade min pappa sitt företag. Han var då pensionär och hade lantbruk med skog.

Tre generationer

I sol och regn och snö och slask har han ägnat ett par veckor varje år att hjälpa kunderna välja ett träd som passar.

– Vi är faktiskt tre generationer nu som sålt och säljer granar. Jag, min far, som gick bort 1981, och min son som tagit över företaget. Då när vi började fanns bara den vanliga svenska rödgranen, berättar Lennart.

Under några år sålde familjen julgranar på Karl Johanstorget i Majorna.

– Sen stod vi vid Hagakyrkan och för 35 år sedan började jag sälja granar i Stenungsund i kulturhusparken. Förr i tiden började man aldrig sälja gran innan Lucia. Det förändrades när alla skulle börja sälja granar, så då fick jag också börja tidigare. Nu startar jag innan första advent.

Granarna från Jörlanda

Lennart Darell är bosatt i Jörlanda. Han har studerat på SKF:s industriskola och har en yrkeskarriär som forskare och lärare på Chalmers Tekniska högskola bakom sig.

– Där sysslade jag med energi och miljö, sen var jag lärare och lärde blivande civilingenjörer praktiska saker.

I Jörlanda har familjen en gård där granarna han och sonen säljer odlas. Träden som de säljer nu är huggna för en vecka sedan.

– Det går inte att hugga gran när det är fruset, det måste göras i tö. Annars barrar den tre dagar efter du tar in den. Vi har inte huggit allt än utan har mycket kvar hemma på gården.

Tycker du det etisk försvarbart att vi köper granar som slängs efter ett par veckor?

– Jag har en egen odling av gran, det är ekologiska granar från Jörlanda. Träden tar upp koldioxid och då gör vi miljön en tjänst. Vi odlar dem ju som julgranar, vilket är jättesvårt och det är mycket jobb. De här träden ska aldrig bli skog. Vi tar hand om träden i 10 till 12 år så blir det fina granar.

Under en lång tid hade Lennart ett större sortiment av granar, det har bantat ned på.

– Nu har jag bara två sorter. Det är kungsgran och svensk rödgran och jag har träd som är uppåt 3,5 till 4 meter höga.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.