Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lill Lindfors återvänder den 19 februari till Stenungsund för en nedbantad jubileumsföreställningen om sina 60 år på scen. Bild: Lars Sjögren
Lill Lindfors återvänder den 19 februari till Stenungsund för en nedbantad jubileumsföreställningen om sina 60 år på scen. Bild: Lars Sjögren

Lill Lindfors ser fram emot att återvända till Stenungsund

Med över 60 år på scen behöver hon nog knappast någon närmare presentation. Lill Lindfors är helt enkelt något av en ikon inom svenskt artisteri. I februari återvänder hon nu till Stenungsund för ytterligare en konsert på Fregatten.

Lill Lindfors har under hösten varit ute på det som hon själv beskriver som sin sista större sammanhängande Sverigeturné.

– Det är inte så att jag tänker sluta uppträda, men jag är lite trött på att resa runt på långturnéer. Det blir lite intensivt att checka in och checka ut, packa upp och packa ner och däremellan hinna äta frukost, sedan lunch, gå till gymmet och tvätta håret eller vad man nu vill göra innan det är dags att ställa sig på scen igen.

– Samtidigt älskar jag ju att stå på scen. Det är väl både fåfänga och glädjen att möta publiken som driver mig, fortsätter Lill Lindfors som kan stoltsera med att som en av Sveriges mest folkkära artister varit aktiv på scen i över 60 år.

Uppskjuten jubileumsturné

Egentligen skulle Lill Lindfors ha begett sig ut på jubileumskonsert redan 2020, samma år som hon fyllde 80 år. Men så kom pandemin emellan och ställde till det, som för så många andra.

– Jag ska ändå inte klaga, jag har nog haft det bättre än många andra. Jag bor ju på Öland numera och kom hit i mars 2020 med tanken att stanna en vecka innan jag skulle ut på turné igen. I stället blev jag kvar och har faktiskt haft en ganska behaglig karantäntid nära havet där jag och min man gått långa promenader och bara tagit det lugnt i största allmänhet. Men jag har ändå saknat att jobba, det måste jag ändå erkänna.

"Mer av en familjeföreställning”

Under hösten har Lill Lindfors hunnit ge ett 30-tal föreställningar landet runt innan det nu är dags att inta scenen på Fregatten. Bild: Jonas Hansson
Under hösten har Lill Lindfors hunnit ge ett 30-tal föreställningar landet runt innan det nu är dags att inta scenen på Fregatten. Bild: Jonas Hansson

Under hösten har Lill Lindfors nu hunnit ge ett 30-tal föreställningar landet runt innan det är dags att inta scenen på Kulturhuset Fregatten den 19 februari.

– Jag hoppas i alla fall att det blir så. Jag har fyra ytterligare extrakonserter inbokade dessförinnan, men man vet ju inte riktigt i dessa tider om det blir uppskjutna igen eller inte.

Hur som helst ser hon fram emot att återvända till Fregatten.

– Jag har ju spelat där tidigare och det här är egentligen en konsert som bokades in redan långt före pandemin startade. Det är en lite nedbantad version av den jubileumskonsert jag gett tidigare under hösten, men lika lång.

– Sedan gillar jag Fregatten, för det är ju en lite mindre lokal så det blir mer intimt. Jag brukar själv säga att det blir mer av en familjeföreställning, fortsätter Lill Lindfors.

Mångfacetterad artistkarriär

Under sitt långa artistliv har Lill Lindfors hunnit med allt från teater, revy, filminspelningar, låtskriveri, musikproduktion och konserter. Hon har också skrivit barnböcker och varit programledare för såväl barnprogrammet Svenska Sesam som Eurovision Song Contest, där hon 1985 satte Sverige på världskartan då hon ”tappade” kjolen i direktsändning inför miljontals tittare.

1966 vann hon själv den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest med bidraget ”Nygammal vals” tillsammans med Svante Thuresseon, och de slutade på en hedrande andraplats i tävlingen.

Hedrar svenska revykvinnor

Hon har under åren även samarbetat med många andra svenska legendarer inom svenskt artisteri som Hagge Geigert, Hasse och Tage, Owe Thörnqvist, Robert Broberg och Sonja Hedenbratt.

– Just Sonja kommer jag också att hedra i en kommande föreställning i Malmö i början av februari, berättar Lill Lindfors.

I den föreställningen, med titeln ”Revykvinnor”, medverkar även bland andra Mimi Terris, som är uppvuxen i Rönnäng och som kommer att tolka en annan av Sveriges största jazzsångerskor, Monica Zetterlund.

Flera uppskjutna kyrkokonserter

Under det kommande året har Lill Lindfors även flera kommande projekt på gång.

– Jag ska bland annat medverka i ”Förklädd gud” i Knivsta, sedan har jag även en hel del andra sedan tidigare uppskjutna kyrkokonserter på gång. Bland annat med Gustaf Sjökvists kammarkör som är en mycket skicklig kör som jag därför ser mycket fram emot att uppträda med, säger Lill Lindfors.

Kanske mest av allt längtar Lill dock just nu efter att saker och ting ska återgå till det mer normala.

– Jag längtar efter ljuset och att ligga på en strand och läsa en bok efter den här långa gråa hösten och vintern. Men jag ser förstås också fram emot att få möta publiken igen. För det finns trots allt inget som är så vitaliserande som musik och när man får till det där mötet med publiken som gör att man känner att man är ett vi i stället för ett jag och de.

– Det är också det jag känt under den här höstens turné där jag spelat inför i princip utsålda salonger hela tiden. Det har varit en fantastisk stämning och otrolig värme från publiken som varit glad och haft nära till skratt.

Om Så mycket bättre och Ebbot

Kanske blir det också ett nytt samarbete med Ebbot Lundberg, som tillsammans med Lill Lindfors medverkade i ”Så mycket bättre” 2013.

I programmet uttryckte artisten gång på gång sin stora beundran för Lill och nästan dyrkade hennes uppenbarelse.

– Ja gulle, vi hörs faktiskt fortfarande då och då och har pratat om att kanske göra något mer tillsammans. Vi var ju till exempel båda med i ”Evert! Evert! Evert!”, dokumentärserien om Evert Taube som sändes på SVT nu före jul och har lite tankar om att spinna vidare på detta. Vi får se, jag gillar Ebbot. Han är väldigt speciell och gullig.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.