Linda Haugsnes från Ödsmål hoppas nå ut till de som har det allra sämst ställt, och hjälpa dem att julpynta sina hem.
Linda Haugsnes från Ödsmål hoppas nå ut till de som har det allra sämst ställt, och hjälpa dem att julpynta sina hem. Bild: Privat

Linda vill hjälpa till att pynta folks hem – gratis

För att sprida julstämning så gott det går har Linda Haugsnes skapat en grupp där man kan skänka bort julpynt man inte behöver eller vill ha längre. Förhoppningen är att det kommer till ett hem som annars varit opyntat.
– Kanske kan man hjälpa till och ge någon lite julkänsla, säger hon.

ANNONS

När Linda Haugsnes i Ödsmål började plocka fram sitt julpynt för någon vecka sedan blev hon påmind om hur mycket grejer det var och såg att hon till och med hade dubbletter av vissa saker.

Då föddes idén om att skänka bort det till någon som inte har, och Linda startade en grupp på Facebook med tema julpynt.

– Jag vet att det är väldigt många som har ångest och mår dåligt nu under den här högtiden och det är väldigt synd. Kanske kan man hjälpa till och ge någon lite julkänsla, säger hon.

Hoppas hitta folk i hela Sverige

Samtidigt som många har svårt att få ihop det i jul med mat, klappar och pynt så har några andra julsaker i överflöd och kanske dåligt samvete över att köpa nytt när man har, fast man vill byta ut. De personerna vill Linda sammanföra och hoppas att så många som möjligt ska hitta gruppen.

ANNONS

Målet är att den ska innehålla människor från hela Sverige som kan tänka sig att skänka saker de inte vill ha, och kanske till och med betala för frakt av det, i stället för att lägga en slant i någon gåvobössa.

– Någon kanske hellre vill skänkta grejer än pengar.

Hon ska ta stafettpinnen

För att nå ut till fler har Linda tagit kontakt med andra grupper där saker skänkes bort, och hoppas på att de kan hänvisa till varandra.

Än så länge har två inlägg delats i gruppen, ett med en julgran och ett med en låda julpynt.

– Gruppen är inte så stor än och en av dem har inte fått svar, så jag ska se om jag kan hjälpa till, i viss mån kan jag också hämta och lämna. Min förhoppning är att jag lite ska ta stafettpinnen och sedan hakar folk på.

Vill nå de som inte har råd

Helst av allt hade Linda velat att det är sjukskrivna, ensamstående eller barnfamiljer som verkligen inte har ekonomin till att fylla sina hem med julpynt som får ta del av det andra vill skänka.

För att inte hänga ut någon har hon gjort det möjligt att göra anonyma inlägg och även bett alla att ta diskussioner om vem som vill ha vad och varför i privata meddelanden, och inte öppet i gruppen.

– Det ska vara så anonymt som möjligt. Då ser heller ingen om du är med i gruppen för att skänka något eller för att du gärna vill ha något. Alla medlemmar kan ju ha olika anledningar, säger Linda Haugsnes.

ANNONS