Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lions blir av med sin butik – Lagunhuset ska rivas

I tolv år har Lions drivit second handbutik i det gamla Lagunhuset, men snart ska det rivas och hyreskontraktet är uppsagt. För att kunna fortsätta sitt hjälparbete söker klubben efter en ny lokal, men än så länge är inget klart. Vice ordförande Sergy Persson är ändå optimistisk.

Lions klubb i Stenungsund har bedrivit försäljning av begagnade saker i gamla Lagunhuset på Strandvägen i över ett decennium. I och med att klubben fick tag i en lokal har de kunnat sälja skänkta saker på regelbunden basis och intäkterna går oavkortat till behövande. Men huset ska rivas och kommunen som är fastighetsägare har sagt upp kontraktet.

– Det är klart att hela vår verksamhet bygger på försäljning i vår butik. Det blir en helt annan verksamhet om den här delen faller bort, säger Sergy Persson.

Ett års tidsfrist

Lions ska vara ute ur huset i november nästa år.

– Vi jobbar hårt på att hitta en ny lokal. Dels har vi frågat kommunen men även tagit kontakter på den privata marknaden, så det pågår sonderingar. Vi har haft huset i tolv år, innan dess hade vi försäljning via storloppisar i Stenungskolan.

Lions hjälpverksamhet drar i genomsnitt in nästan en halv miljon kronor per år, men under pandemin har en stor del av intäkterna fallit bort.

– Vi stängde butiken i mars 2020, sen öppnade vi försiktigt igen i maj i år. Och det vi kunde göra då var att ha begränsad försäljning.

Vill få upp försäljningssiffrorna

Nu satsar man på att ha öppet tre dagar i veckan för att få upp siffrorna igen.

– Vi hade ingen försäljning alls under pandemiåret. Vanligtvis ligger vi på en omsättning med full försäljning på snitt 475 000 per år. Nu blev det förlust. Vi har ju våra fasta kostnader oavsett om vi har öppet eller inte. Vi sökte hyresrabatt hos kommunen och vi fick omställningsbidrag så det räddade upp det lite, men kapitalet har minskat, berättar Sergy Persson.

Hittills har Lions inte hittat någon ersättningslokal för sin second handbutik, men han är ändå optimistisk.

– Vi kör vår försäljning under tiden fram till dess med full aktivitet. Vi utgår från att vi löser det här så vi kan hjälpa ännu fler människor.

Stora lager med skänkta saker

Klubben har fortsatt fått in mycket saker, även under pandemin.

– Vi har trots pandemin fått in väldigt mycket varor av givmilda människor.

Varorna körs till två lagerlokaler i Stenungsund. Där värderas de och körs sen till butiken. I förra veckan öppnade butiken upp även på torsdagar och på plats var bland annat Göran Löthgren.

– Det är inget som kastas och det som inte säljs inom ett par veckor plockas ihop och skänks vidare till bland annat Östhjälpen, säger han.

Göran Löthgren är en av ett 15-tal personer som är engagerade i verksamheten och hjälper till att sortera och sälja.

– Vi är väldigt seriösa för många gånger vet inte människor vad de skänker. Det händer att vi får in saker som är värda jättemycket. Då tar vi med de sakerna till Bukowski eller Göteborgs auktionsverk och sedan får den som skänkt tavlan eller vad det kan vara pengarna. Jag vill minnas att vi hade en tavla som var värd 80 000, så den kvinnan fick ett fint tillskott.

Många stammisar i butiken

I kassan står hans hustru Birgitta Löthgren och tar betalt av kunderna och den här dagen är det mycket julsaker som får nya hem.

– Det är jätteroligt att vara med här och hjälpa till. Vi har många kunder som kommer hit ofta så det är väldigt socialt, säger hon.

Pengarna som samlas via försäljningen fördelas på bidrag internationellt, nationellt och lokalt.

– Lokalt stöttar vi både äldre, ungdomar och funktionsnedsattas aktiviteter eller projekt, säger Sergy Persson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.