Lokala handlare hyllar kunderna

I Stenungsund har kunderna backat upp sina lokala handlare under pandemin. Det berättar flera butiksägare runt Stenungstorg. Nu hyllar de sina trogna kunder.
– Utan kunderna hade vi inte överlevt! De ger oss kraft att gå vidare, säger Louise Fahlén.

ANNONS

Tillsammans med kollegan Kristofer Ossiansson driver Louise kläd- och accessoarbutiken Denim & Brands vid Stenungstorg. Pandemin har varit en prövning men trots tuffa omständigheter har de klarat ruljangsen. Och det tackar hon sina trogna kunder för.

– De har verkligen backat upp oss. Kunder har kommit in handlat fast de egentligen inte har behövt köpa nya kläder. Det är vackert. Det känns att de tycker det är viktigt med lokala handlare och att vi finns kvar. Det är vi glada för. Utan våra trogna kunder hade vi aldrig överlevt. De ger oss kraft att gå vidare, säger Louise.

Vill hylla kunderna

Inne i det lilla köket bakom butiken berättar hon att hon tycker att det har rapporterats mycket om tappet som klädhandeln har drabbats av under pandemin. Därför vill hon nu hylla och uppmärksamma kundernas betydelse för butiken och för den lokala handeln överhuvudtaget.

ANNONS

– I den här typen av butik handlar man inte bara ett klädesplagg. Här sker personliga möten. Folk som kommer hit delar med sig av sina liv. En gång friade en man i butiken. Jag tror att många har blivit mer medvetna om den lokala handelns betydelse. Vill man ha ett levande centrum så måste man handla där, det förstår många fler idag.

Inne i klädbutiken Jord, alldeles runt hörnet, förbereder Lena Karanzas dagens livesända klädvisning via Facebook. Hon instämmer också i hyllningskören och strör lovord över kunderna.

”Aldrig sålt så många presentkort som innan jul”

– De har varit otroligt lojala. Utan dem hade vi inte funnits kvar, säger Lena, som menar att även företag har dragit sitt strå till stacken för en levande innerstadshandel.

– Flera företag har handlat gåvor till sina anställda här. Jag har aldrig sålt så många presentkort som jag gjorde innan jul. Det är jätteroligt. Det känns som att många har tänkt till ”hjälps vi inte åt så kommer det inte finnas någon lokal handel kvar. Kunderna vill ha någonting mer än bara de stora kedjorna. Det hör vi varje dag.

I en annan del av området runt torget huserar butiken Smycka/Stenhede ur och guld. Anders Stenhede är femte generationen som driver verksamheten, nu tillsammans med sin hustru. När pandemin slog till och folk ställde in sammankomster och fester sjönk försäljningssiffrorna med 40 procent.

”Kunderna är grymma”

– Men det är inte lika mycket som i storstäderna. Och det beror på att vi har stamkunder som har fortsatt att handla hos oss hela tiden, berättar Anders.

– Hade vi inte haft dem så vet jag inte hur det hade gått. När de inte har kunnat handla presenter att ge bort i samband med fester så har de köpt något fint till sig själva istället, säger han.

– Nu börjar vi komma igång igen och jag märker att kunderna fortsätter att stötta oss. Våra kunder är helt grymma!

ANNONS