Många äldre har redan fått tredje sprutan

I tisdags startade arbetet med att ge en tredje dos vaccin till de äldre på Stenungsunds särskilda boenden. På Orust och Tjörn är man samtidigt nästan klara med att erbjuda de äldsta över 80 år en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer med ökad risk för svår covid-19 ska erbjudas en påfyllnadsdos vaccin mot sjukdomen. Detta gäller personer på särskilda boende för äldre, personer med hemsjukvård och hemtjänst samt alla som är 80 år och äldre.

– Erfarenheterna hittills talar för att vaccinationerna mot covid-19 har gett en mycket god effekt mot allvarlig sjukdom och död. Det är rimligt att nu med tanke på utvecklingen börja ge extra skydd till de äldsta och sköraste som dels vaccinerades först, dels har ett något sämre immunsvar vid vaccination, har Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, motiverat beslutet.

I Stenungsund påbörjades vaccinationsarbetet på två av kommunernas särskilda boenden för äldre under tisdagen.

ANNONS

– På de särskilda boendena är det närmare 200 personer som nu har eller kommer att få en påfyllnadsdos vaccin. Gällande övriga, det vill säga personer med hemsjukvård, så erbjuds även de vaccin och en inventering pågår just nu för hur många som tackar ja till erbjudandet, säger Johanna Nordqvist, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Stenungsunds kommun.

LÄS MER:Iva, 89, är nöjd efter tredje dosen: ”Det känns extra tryggt”

Alla som önskar ska vara vaccinerade med en tredje dos vecka 47.

– Vi sjuksköterskor ansvarar för att vaccinera de som har hemsjukvård och vårdcentralerna ansvarar för att vaccinera de personer som endast har hemtjänst, berättar Johanna Nordqvist vidare.

Nästan klara med alla äldre på Orust

På Orust har redan alla de äldre som bor på kommunens särskilda boenden och tackat ja till en påfyllnadsdos fått en tredje spruta.

– Vi är också nästan klara med de äldre som har hemsjukvård. Av dessa har i nuläget två tredjedelar vaccinerats, säger Carina Johansson, Orust kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Totalt handlar det om cirka 400 Orustbor som nu fått eller ska få sin tredje spruta sedan vaccineringen i kommunen påbörjades den 6 oktober.

Närhälsan vaccinerar de med hemtjänst

På Tjörn påbörjades samma arbete förra måndagen.

– Totalt har vi hittills hunnit med att vaccinera de äldre på fyra av de fem särskilda boendena i kommunen, sammanlagt 134 personer, säger Maria Samson, kommunens medicinska ansvariga sjuksköterska.

Återstår gör nu det sista boendet där 28 personer ska vaccineras i slutet av nästa vecka, eller möjligen veckan därpå beroende på vaccintillgång, förklarar Maria Samson.

– Sedan har vi även de äldre med hemsjukvård kvar, cirka 90 personer.

Precis som i Stenungsund erbjuds äldre personer med hemtjänst på Tjörn och Orust också vaccinering vid kommunernas respektive Närhälsocentraler.

ANNONS