Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Malin befinner sig mitt i brandhärjade byn

Grannbyn har redan evakuerats och Malin Larsson har packat allt viktigt och står redo att lämna sitt hem i Turkiet. Men än så länge är hon och flera grannar kvar, för att försöka vattna och skydda så mycket de kan från branden.
– Vi vill inte lämna riktigt ännu, men vi vill inte vänta för länge heller, säger hon.

Malin Larsson från Stenungsund står med bilen fullpackad. Det viktigaste som pass och id-handlingar, men även kläder och annat som är bra att ha, slängdes ner i väskor och kassar redan på onsdagskvällen. Nu väntar hon och familjen på nästa steg.

De bor i byn Hatiplar, tre kilometer utanför Side i Turkiet. I ett dygn har bränderna rasat i området och en by bara någon kilometer bort har redan evakuerats.

– Vi har kamrater där uppe som har en restaurang. De fick sätta sig i säkerhet i en båt på den lilla sjön. Där satt de i fyra timmar och väntade på hjälp, säger Malin Larsson.

Från båten såg de sin restaurang totalförstöras i branden.

Tidsfråga innan det börjar brinna

Under natten och torsdagsmorgonen hade branden rört sig närmare Hatiplar. Vid lunchtid var den mindre än en kilometer bort, men Malin kunde inte se någon eld. Bara svart rök.

– Just nu är det rökfyllt, som om det vore solförmörkelse. Ett väldigt läskigt sken. Och det regnar aska. Det är torrt som fnöske här och det regnar glödande barr och kottar.

Trillar det ner i det torra gräset i trädgårdarna är det bara en tidsfråga innan det börjar brinna i byn. De flesta invånare är därför kvar, för att vattna sina trädgårdar och hålla koll.

I byarna blåser det storm och på vissa ställen bildas små tornados, vilket gör att branden är nyckfull.

Redo att kämpa

Malin beskriver stämningen som ledsam och orolig.

– Men jag finner ändå att alla är hjälpsamma. Nu hörde jag en smäll här också. Jag vet inte vad det är som exploderar, om det är bilar eller gastuber.

20 helikoptrar och 120 andra fordon jobbade med att släcka branden sist Malin fick någon information. Nu står hon redo med vattenslangen och hoppas att branden ska lugna sig så att de slipper lämna sitt hem.

– Det är inte ett enkelt arbete de utför i och med att det brinner på många ställen samtidigt och att vinden är som den är. Det känns som att stå med en hårfön rätt i näbben.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.