Borealis åläggs nu att betala en företagsbot på 250 000 kronor.
Borealis åläggs nu att betala en företagsbot på 250 000 kronor. Bild: Karl af Geijerstam

Man fick spricka i ansiktet – Borealis får böta kvarts miljon

Det var när en man skulle byta en skadad mutter som ett bakstycke slog upp i hans ansikte och han fick svåra skador med sjukskrivning som följd. Nu åläggs Borealis att betala 250 000 kronor i böter.

ANNONS
|

Mannen var anställd hos ett företag som på entreprenad anlitats av Borealis för olika underhållsarbeten på maskinerna. I september 2018 skulle mannen byta en skadad mutter, men under arbetet gick något av.

När en del i maskinen plötsligt släppte fick det till följd att en annan del slog ut och träffade mannen i pannan. Bakstycket, som var det som slog ut, var belastat med ett lufttryck på cirka två ton.

En sårskada i huvudet, en fraktur i skallen och en spricka med fraktur i ansiktet blev resultatet. Nu har Uddevalla tingsrätt fastställt att Borealis är ansvariga för arbetsplatsolyckan.

LÄS MER:Stenungsund med på listan över Sveriges värsta miljöbovar

Dels är de ansvariga för att samordna sin egen verksamhet med det jobb som utförs på entreprenad, dels ska de se till att, i det här fallet deras maskiner, är säkra för de utomstående entreprenörerna att arbeta med.

ANNONS

På så sätt menar tingsrätten att den eller de på Borealis som ansvarade för anläggningen orsakat mannens skador, genom oaktsamhet.

Borealis har erkänt arbetsmiljöbrott och gått med på att betala en företagsbot. De åläggs nu att betala 250 000 kronor till staten.

LÄS MER:Så mycket får Borealis fackla efter nya domen

ANNONS