Man nära att drunkna utanför Stenungsön – sjöräddarna hyllar rådigt agerande

En man kämpade för sitt liv i vattnet utanför Stenungsön. Tack vare en person i Stenungsunds hamn som larmade kunde sjöräddarna få upp mannen ur vattnet i tid. Nu vill de tacka för det rådiga agerandet som kan ha räddat mannens liv.
– Han gjorde en avgörande skillnad här, säger Claes Hilmersson, räddningsskeppare vid Sjöräddningssällskapet i Stenungsund.

ANNONS

Tisdag kväll. Sol. Knappt någon vind.

Claes Hilmersson och hans två kollegor på båten Rescue Anita Carlsson är på väg tillbaka till Sjöräddningssällskapets station i Stenungsund efter ett enkelt bogseringsuppdrag i Hakefjorden.

Klockan närmar sig 21 när de kommer in i till land igen. De lyfter upp båten och går in på stationen för att byta om.

– Så kommer en person springande till stationshuset och säger att någon skriker på hjälp vid Stenungsön, säger Claes Hilmersson.

Kamp mot klockan

En person kämpar för sitt liv i vattnet bredvid en brygga. Det är bråttom.

– Vi sänkte ner och hoppade i vår båt igen. Sen var vi iväg, säger han.

ANNONS

Bara ett par minuter senare är de framme, förklarar Claes Hilmersson.

– När vi kommer fram ser vi hur det ligger en motorbåt långsides bryggan. Två personer står på badbryggan bak på båten och bakom båten finns två personer i vattnet. Tre av dem försöker få upp en mycket orkeslös person ur vattnet men de är mycket trötta och skärrade och lyckas inte. Vi gör bedömningen att det är ett livsfarligt läge och att de inte får upp honom, säger han.

"Skön känsla”

Två av de tre sjöräddarna bordar motorbåten och lyckas dra upp mannen ur vattnet. De lägger honom på akterdäck och lägger på filtar.

– Han är fruktansvärt trött. Han har andats in vatten och har vatten i lungorna. Men det är glädjande när vi ser att han är vid medvetande. Han svarade på tilltal. Det är en väldigt skön känsla, säger Claes Hilmersson.

Mannen får snart även hjälp av ambulanspersonal, räddningstjänst och polis som anländer till platsen.

Tackar för rådigt agerande

Det är sällan sjöräddarna ställs in för situationer som är så akut livshotande som denna. Denna gång hade de tur att de var på rätt plats i rätt tid.

– Jag har varit med i Sjöräddningssällskapet i elva år och jag har varit med om ett par händelser som den här, säger Claes Hilmersson.

Nu vill han och hans kollegor på Sjöräddningssällskapet tacka för det rådiga agerandet av mannen i hamnen. Och vännerna vid bryggan som höll den nödställde mannen ovan ytan tills hjälpen var framme.

– Att den mannen uppmärksammade oss är fantastiskt bra. Han måste ha sett oss när vi kom in. Han gjorde en avgörande skillnad här, säger Claes Hilmersson.

LÄS MER:"Vi är ute så länge ungdomarna är det"

LÄS MER:Misstänks ha kört på grund med 2,11 promille

LÄS MER:Freya och Buza räddar liv till havs

ANNONS