Många uppskjutna bröllop genomförs i år

Under 2020 var de många som inte kunde genomföra sitt bröllop på grund av restriktionerna. Många giftermål planeras istället att genomföras i år och trycket på bröllopsarrangörer och festlokaler är nu högt. Emelie och Even är ett av alla de par som fick skjuta upp sitt giftermål.
– Vårt första datum var i april 2020. Då visste vi ju inte att pandemin skulle hålla på så här länge.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under pandemin var det många som valde att ställa in sina bröllop. Restriktioner, ansvar och osäkert gjorde att många kände att läget just då inte var lämpligt för att genomföra ett bröllop.

I Stenungsund finns flera verksamheter som arbetar med att hyra ut festlokaler och arrangera bröllop.

Maja Ruckman hyr ut festlokalen Villa Vanahem. Hon berättar att det var många som ställde in sina bröllop förra året, och som nu vill genomföra dem och det är högt tryck på uthyrning.

– Jag har inte lyft en lön på ett och ett halvt år för pandemin, på grund av framflyttade bröllop. Vi hade elva bröllop förra året, men vi skulle haft 32 innan åttapersonersregeln. Man har ju fått springa lite om man säger så, nu när det väl har kommit igång lite, Säger Maja.

En av de verksamheter i Stenungsund som arrangerar bröllopsfester är Stenungsögården. Eva Thorén är delägare i verksamheten och hon menar att inga bröllop har ställts in, utan bara skjutits upp. Vilket märks i årets kalender.

– Det kan man väl lugnt säga. Extremt. Vi har inte en dag ledig innan julborden. Det är väldigt roligt att man kan ha bröllop igen, herregud det finns ett väldigt uppdämt behov, säger Eva.

Eftersom det under olika perioder rådde både inreseförbud och krav på karantän var de par som planerade att resa till Sverige för att gifta sig hårt drabbade.

Eva berättar att eftersom det är så nära till Norge, var det flera norska par som planerade bröllop i Sverige, men fick de skjuta upp.

– Alla utländska, norska bröllop blev ju uppskjutna. Alla de de som har gäster som bor över hela världen, de kunde inte åka förra året. Då fick de flytta fram sina bröllop, säger hon.

Maja Ruckman på Villa Vanahem upplevde samma sak.

– Vi skulle till exempel haft ett bröllop från Zambia men de fick ju inte inresetillstånd till Sverige så det bröllop blev ju inte av. Sedan var det Norska par som inte kunde. Så har det ju varit problem med karantänen hos grannarna, berättar Maja.

Emelie Ullstad och Hennes nyblivna make Even Østreng Martinsen var ett av de par som inte kunde gifta sig under förra året. De är bosatta i Norge och planen var att gifta sig på Stenungsögården i April 2020, något som restriktionerna inte tillät, och totalt skulle det krävas fyra försök.

– Vårt första datum var i april 2020. Då visste vi ju inte att pandemin skulle hålla på så här länge. Sedan försökte vi i oktober då gick det inte. Sedan i april, då tänkte vi att vaccinationen skulle vara igång.

För ett par veckor sedan genomförde Emelie och Even det slutgiltiga försöket, och den 23 Juli blev de äkta makar.

– Vi kunde göra allt som vi hade tänkt, sedan var den en del gäster som tackade nej och vi kunde därför hålla oss under 50 personer under vigseln. Vi behövde därför inte säga nej till någon, berättar Emelie.

Paret övervägde några alternativ till sina ursprungliga bröllopsplaner. Till exempel ett så kallat gränsbröllop. Vilket innebär att vigseln utförts på den norsk-svenska gränsen så att de svenska och norska gäster kan stå på respektive sida och bevittna vigseln. Men beslöt sig i slutändan att hålla sig till ursprungsplanen.

– Vi hade förbokat en massa och var färdiga med planeringen. Till slut bestämde vi att vi ville ha med alla och det ska vara riktigt när vi väl gör det, säger Emelie.

ANNONS