Maries kärlek till gamla saker fick henne att öppna butik

Marie Arntzen har varit intresserad av gamla prylar så länge hon kan minnas. Idag driver hon en antikbutik i Stora Höga vid sidan om sitt heltidsarbete, och när pandemin blev ett faktum testade hon att flytta sin butik ut på internet. Där nådde hon en annan typ av köpare och sålde bra, men merarbetet i kombination med en skada gjorde att hon till slut fick lägga ner nätförsäljningen.

ANNONS
|

I ett litet trähus utmed stora vägen i Stora Höga ligger Marie Arntzen butik med namnet Arntzens Antikt. Som namnet antyder är det en butik som säljer gamla och antika föremål. Inne i lokalen står allt från porslinsstatyer till glas och ljusstakar trångt ordnade på borden och det krävs försiktighet för att inte välta ner något.

Butiken grundar sig i ett långvarigt fascination för gamla föremål. Marie har varit intresserad så länge hon kan minnas.

– Jag har varit intresserad av gamla vackra saker ända sedan jag var liten. Det är jätteroligt. Jag sitter och läser keramikböcker och böcker om glas och olika glasbruk. Att ta vara på gamla saker som har kvalitet. Det upptar en stor del av mitt liv, jag tycker det är så roligt.

ANNONS

Butiken öppnade hon 2012 efter att hennes man flyttat sin bilverkstad från lokalen och den blev då tom. Efter viss tvekan gjorde hon till slut slag i saken och butiken har nu funnits i nio år.

– Det var ren slump. Vi äger detta huset, och min man hade bilverkstad här förut. Så flyttade han med sin bilverkstad, så sade han ”Ska inte du starta en antikaffär, du som är så intresserad”. Är du inte klok? Svarade jag, men så blev det. Nu lägger jag all min lediga tid på detta, berättar Marie.

Var ensam med sitt intresse

Marie berättar att när hon först började intressera sig för äldre ting var det ett ovanligt intresse. Idag har det blivit mycket vanligare och Eva menar att det har blivit ett allmänt intresse som fascinerar de flesta.

– Det kändes som att jag var lite i början på något sätt, att jag var lite själv där då. Det som är roligt nu är att folk kan komma hit och köpa presenter. Det har de aldrig kunnat tänka sig förut.

Under Coronapandemin provade Marie att sälja några av sina saker online. Hon använde sig då av auktionssidan Tradera, vilket var framgångsrikt men också arbetsamt.

– Då sålde jag ju bra på nätet men du måste hela tiden leta på tradera. Titta vad det är som går, vad har det sålts för och vad folk vill ha. Men det är ju också ganska jobbigt, att packa allting och ta kort på det. Det tar mycket tid kan jag säga.

Försäljningen på Tradera riktar sig till en annan typ av marknad. Där är köparna kunniga och vet exakt vad de vill ha, vilket gör att Marie kan få sålt dyrare föremål som hon annars inte kunnat sälja i butiken.

– På Tradera når jag ju ut till hela världen. Här kan jag ju inte sälja det för jag kanske jag inte får in den typen av folk som är så kunniga, utan de köper bara det som de tycker ser fint ut. På tradera måste det vara något extra, så där det. Annars går det inte.

Tvingades lägga ner onlineförsäljningen

Marie tvingades sedermera lägga ner onlineförsäljningen. Hon har ett heltidsarbete till vardags, och arbetet med att packa och skicka paket tog för lång tid. Dessutom skadade hon knät, och därmed blev arbetet övermäktigt.

– Sedan fick jag sluta för då hände ju det här med knäskålen. Då gick jag med kryckor, och jag kunde inte köra bil så jag kunde inte åka och posta paketen. Så det fick jag lägga ner. Nu säljer jag inget på tradera längre, Jag känner att det är bättre att jag är här någon helg då och då.

ANNONS