Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maximilian Adlerstråhle och två kompisar från gymnasietiden har dragit igång en franchisekedja vars matbutiker aldrig har stängt. Bild: Privat
Maximilian Adlerstråhle och två kompisar från gymnasietiden har dragit igång en franchisekedja vars matbutiker aldrig har stängt. Bild: Privat

Maximilian bakom butikskedjan som aldrig har stängt

Efter sex år i USA flyttade Maximilian Adlerstråle från Tjörn tillbaka till Sverige och upptäckte då att butiker inte hade samma generösa öppettider. Tillsammans med två vänner startade han därför franchisekedjan vars matbutiker aldrig har stängt.

Uppsala, Jönköping och Malmö. Det är några av de platser där butikskedjan Never Closed har slagit upp portarna. Butiken har, som namnet kanske skvallrar om, aldrig stängt och heller ingen personal. Här identifierar man sig med bank-id och betalar sina varor i en självscanningskassa.

– Det är dyrt med arbetskraft på nätter så det är en lösning för att kunna ha öppet en matbutik även på natten, förklarar vd:n och delägaren Maximilian Adlerstråle.

Studenter som första målgrupp

Maximilian är uppvuxen på Tjörn och flyttade för en tid sen tillbaka till Sverige. Han upptäckte en stor skillnad i matbutikers öppettider och tillsammans med två gymnasievänner startade han upp företaget. I början fokuserade de främst på studentmarknaden och placerade två butiker nära campusområden i Uppsala och Malmö.

– Vi tänkte på vilken målgrupp som behöver kunna handla sent på kvällarna. Men det är inte bara studenter utan det behövs överallt, säger han.

Butik på väg till Stenungsund

En Never Closed är på väg till Stenungsund, i villaområdet Kyrkenorum närmre bestämt. Det är vännerna Olivia Gustavsson och Linnea Nordevik som startar den obemannade butiken.

– Vi är jätteglada att det finns två grymma tjejer här i Stenungsund som vill öppna, säger Maxmilian Adlerstråle.

Företaget öppnade sin första butik i mars och har som mål att få upp tio butiker totalt innan årets slut. Maximilian studerar samtidigt en masterutbildning i management och tycker enbart det är en fördel att starta upp ett företag i samband med studierna.

– Det är väldigt givande. Allt jag pluggar kan jag applicera direkt på mitt företag. Jag behöver inte lägga lika mycket tid på studierna utan lär mig så mycket genom att driva företag, berättar han.

Stöd till butikerna

Maximilian Adlerstråhle berättar om hur de som franchisebolag kan stötta de lokala butiksägarna i kedjan. De hjälper till med tips om vad som säljer, hur de ska inreda för ett bra kundflöde och marknadsföringen online.

– Det är som ett bollplank. Vi alla har samma ambitioner och mål, berättar han.

Den första tiden har varit positiv för företaget. Maximilian berättar att det alltid är lite osäkert i början men att det, precis som man hoppades på, kommer in mycket folk om nätterna. Kunderna verkar också vänja sig vid teknologin i butiken så som identifieringen med bank-id för att komma in.

– Det är folk som inte haft någon butik innan att gå till mitt i natten. Man ser någon som kommer och köper en fryspizza och en cola en fredagsnatt typ. Så det är väldigt kul, säger Adlerstråhle.

LÄS OCKSÅ: Ny obemannad butik öppnar i Ucklum

LÄS OCKSÅ: De öppnar gårdsbutik – helt utan personal

LÄS OCKSÅ: Obemannade butiken i Ödsmål – så har första veckan gått

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.