Melinda täcker upp personalbristen i förskolan

Den stora sjukfrånvaron i landets förskolor har fått många kommuner att ta till nya grepp. I Stenungsund löser man personalkrisen genom att ta hjälp av elever från Nösnäsgymnasiet.
– Det är jätteroligt. Det känns bra att kunna hjälpa till, säger Melinda Södergård Flärd.

ANNONS

Melinda går sista året på barn- och fritidsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. På grund av den stora sjukfrånvaron bland personalen på kommunens förskolor har hon och de flesta av hennes klasskamrater frångått den ordinarie undervisningen och hoppar nu in som vikarier i barnomsorgen.

– Vi fick veta det här förra veckan och sedan gick det snabbt. Vi intervjuades på kommunhuset och de frågade bland annat om våra erfarenheter och varför vi vill jobba med barn. Det var som en vanlig anställningsintervju fast det gick mycket snabbare, berättar Melinda.

”Det känns stort att kommunen ger oss det här förtroendet”

Melina har nyss dykt upp i snålblåsten vid Spekeröds förskola, som är en av hennes arbetsplatser just nu. Det är andra dagen på det nya jobbet och de kommande tre veckorna är det planerat att hon ska vikariera innan hon återvänder till skolbänken.

ANNONS

– Det är jätteroligt och det känns stort att kommunen ger oss det här förtroendet. Det är ju ett bevis på att utbildningen är bra och viktig och att vi behövs.

Melinda har knappt hunnit hämta andan sedan hon avslutade en tio veckor lång praktikperiod.

– Det blir som en fortsättning på praktiken och det tycker jag är jättebra. Det ger mig bara mer yrkeserfarenhet. Skillnaden är att vi får lön nu, samma lön som outbildade barnskötare. Jag hade inte räknat med att få betalt alls, så pengarna är bara en bonus.

”De hjälper oss att lösa en svår situation”

Beslutet att ta hjälp av elever för att täcka personalbristen är resultatet av ett samarbete mellan förskolan och gymnasieskolan i Stenungsund. Från kommunens sida är man mycket nöjd med beslutet och man välkomnar eleverna ut till förskolorna.

– Kommunens förskolor har varit hårt drabbade och vikarierna har inte räckt till. Just nu är det lite lugnare men fortfarande insjuknar personal varje dag så eleverna gör väldigt stor nytta. De hjälper oss att lösa en svår situation, säger Anneli Schön, verksamhetschef för Stenungsunds kommuns förskolor.

Tanken är också att de elever som rycker in och täcker upp personalbristen ska kunna hoppa in på lov och lediga dagar den tid som är kvar av terminen.

Winwin

– Det här är en winwin-situation. Vi får hjälp att lösa personalbristen och eleverna få komma ut i arbetslivet. Det förbättrar utbildningen och jag tror också att det får eleverna att växa i yrkesrollen. Jag tycker också att det är viktigt att vi ger våra ungdomar det här förtroendet.

Melinda har börjat nedräkningen till studenten. De närmsta framtidsplanerna är utstakade för hennes del. När skolan är slut ska hon börja jobba på en av de förskolor som hon har praktiserat på under utbildningen.

– Jag lär mig jättemycket som jag kommer att ha med mig när jag börjar jag börjar min första anställning. Det är bra att få prova på att jobba redan nu. Nu känner jag ännu starkare att det är det här jag vill arbeta med. Att få följa barn och se hur de utvecklas är det bästa med jobbet.

ANNONS