Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Misstänkt rattfull hävdar att polis fällde honom med karatehopp

Enligt mannen ska polisen både ha hoppat på honom – med ett karatehopp mer eller mindre – och sedan tagit strypgrepp på honom så att han tappade medvetandet. Polisen har dock en helt annan version och nu åtalas mannen i 20-årsåldern dels för misstänkt rattfylleri och ringa narkotikabrott, dels misstänkt olovlig körning och våldsamt motstånd.

Det var en kväll i juni förra året som en polis som patrullerade Ödsmål fick syn på en bil som kom körandes på Uddevallavägen i riktning mot Stenungsund. Han bestämde sig då för att stoppa föraren för kontroll.

Bilisten stannade direkt vid stopptecken med ljud och ljus och när polisen kom fram till fordonet noterade han genast att det var en för dem sedan tidigare känd körkortslös person som satt i förarsätet med en passagerare bredvid sig.

Började springa från platsen

Föraren öppnade dörren för att kliva ur bilen, men blev tillsagd att sitta kvar. De gjorde han dock inte, utan gick ut och började sedan gå från platsen.

Polisen ska då enligt stämningsansökan mot mannen ha tagit tag i hans arm, varpå mannen ska ha slitit sig loss och börjat springa i riktning mot Ödsmål. Polisen sprang då efter och fällde mannen till marken, varvid mannen ska ha krängt kraftigt med kroppen och försökt slita sig loss innan polisen fick förstärkning av kolleger som därefter belade mannen med handfängsel.

Nekar till brott

Efter provtagning stod det sedan klart att mannen i 20-årsåldern nu förutom olovlig körning även misstänks för rattfylleri och ringa narkotikabrott efter att enligt egen utsago ha rökt hasch några dagar innan han satte sig bakom ratten. Han åtalas nu även för våldsamt i samband med gripandet.

Själv nekar mannen till brott. Han hävdar i förhör att det var hans bror som körde bilen, samt att det var polisen som oprovocerat hoppat på honom, med ett karatehopp mer eller mindre, när han börjat gå från platsen. Detta eftersom han ansåg att han hade rätt till det då han enligt egen utsago inte fått till sig att han skulle stanna eller polisen sagt åt honom att han var misstänkt för något brott.

Sa åt sin sambo att filma

Mannen säger vidare att han sagt åt sin sambo att filma när polisen brottat ned honom på marken, då han i förhör även hävdar att polisen tagit strypgrepp på honom så att han tappade medvetandet.

Åklagaren tror dock mer på polisens version av händelsen och mannen i 20-årsåldern åtalas nu därför, misstänkt för dels rattfylleri och ringa narkotikabrott, dels olovlig körning och våldsamt motstånd.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.