Misstanken: Gängmedlemmar uppsökte man på jobbet och försökte utpressa honom

Två män tillhörande en kriminell mc-klubb ska en dag plötsligt ha uppsökt en man på hans arbetsplats i Stenungsund. Där ska de under hot ha försökt pressa honom till att redan samma dag delbetala en påstådd skuld till sin före detta flickvän på 200 000 kronor med ord som ”Vad är ett liv värt för dig?”. Nu åtalas de båda männen, misstänkta för försök till grov utpressning.

ANNONS
|

Det var en dag i början av maj som männen utan förvarning plötsligt dök upp hemma hos mannens sambo. När de fick veta att han var på jobbet bestämde de sig för att åka dit. Till sambon sa de att de var gamla bekanta som ville prata med hennes partner om en sak.

Det de ville tala om visade sig handla om påstådd skuld på 200 000 kronor till en av männens syster – som tidigare varit ihop med mannen som nu uppsöktes.

Kontaktade polis

Enligt den stämningsansökan som nu lämnats in vid Uddevalla tingsrätt ska männen vid mötet, dit de kom iförda kläder med loggan till det kriminella mc-gäng de båda tillhör, ha berättat att de nu övertagit skulden. Beskedet var att de ville ha tillbaka delar av pengasumman samma dag. Annars skulle dåliga saker kunna komma att hända med tilläggsorden: ”Vad är ett liv värt för dig?”.

ANNONS

Mannen kontaktade efter mötet polis som anslöt till hans och sambons hemadress. När de båda männen senare under kvällen kom tillbaka för att driva in den påstådda skulden greps de.

Männen, hemmahörande i Stenungsund respektive Kungälv, har nu åtalats misstänkta för försökt till grov utpressning.

Nekar till brott

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom det innefattat hot som påtagligt har förstärkts genom anspelning på våldskapital genom att XX och XX bar kläder tryckta med den aktuella mc-klubbens logga”, konstaterar åklagaren i stämningsansökan.

Det fanns även fara för att brottet skulle fullbordas eftersom de båda männen greps av polis i samband med att de återvänt till mannens bostad för att motta betalning av den fiktiva skulden, som hittills inte kunnat gå att bevisa i den utredning som gjorts, konstaterar åklagaren vidare.

De åtalade männen, som båda är i 30-35-årsåldern, nekar bägge till brott. I det slutförhör som hållits med männen har de svarat ”inga kommentarer” på samtliga frågor ställda av polisen om den påstådda skulden och den efterföljande händelsen.

LÄS MER:Tre rattfulla män åkte fast i Henån – en av dem på moped

LÄS MER:Tankade olagligen för över en halv miljon – döms till fängelse

LÄS MER:Vakter ingrep efter lättklädd dans på nattklubben

ANNONS