Misstanken: Körde i 141 km/h – orsakade dödskrasch

I hög hastighet misstänks den unge mannen ha gjort omkörningar vid heldragen linje, refuger och på höger sida om en lastbil. Färden slutade i en våldsam krock – med dödlig utgång.
– Det vart en stor rökdimma av moln när det small, säger ett vittne.

ANNONS
|

Den kraftiga kollisionen inträffade i korsningen vid Strandnorum i Stenungsund tidigt på morgonen den 9 juli förra året.

En bil som skulle svänga ut på länsväg 160 blev då påkörd i sidan, alldeles vid förarsätet.

Föraren till den påkörda personbilen, en man i 50-årsåldern, dog av skadorna han ådrog sig. Ambulanspersonal genomförde återupplivningsförsök på platsen, men förgäves.

Mannen i den andra bilen, som är i 20-årsåldern, skadades även han i krocken.

Körde om på insidan

I den efterföljande utredningen har vittnen bland annat berättat att den unge mannen minuterna före olyckan kom körande i hög hastighet, att han gjorde omkörningar över heldragna linjer och att han vid ett tillfälle även körde på fel sida vägen.

ANNONS

Ett vittne uppger också att mannen körde om en lastbil på insidan bara några hundra meter från olycksplatsen.

– Jag såg att det bara small till. Det vart en stor rökdimma av moln när det small till mellan bilarna, berättar ett av vittnena i förhör.

Nu har mannen åtalats vid Uddevalla tingsrätt. Misstankarna rör grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till annans död.

Själv nekar han till brott, framgår av stämningsansökan. Han vidgår dock att han körde bilen.

Om olyckan, där han enligt polisens uppgifter just före gjort en omkörning över ett spärrområde, säger han i förhör:

– Eftersom jag var tvungen att väja kom jag ut på spärrområdet.
 Jag var så pass nära att jag inte hann väja fullt ut. När jag såg att han körde ut hann jag knappt reagera, jag svängde på ratten och släppte gasen.

Körde i 141 km/h

Enligt en simulering gjord på uppdrag av polisen framkommer att bilen vid olyckstillfället framfördes i 141 kilometer i timmen.

Det hävdar mannen är felaktigt.

– Det stämmer inte. Jag står fast vid den uppgiften jag uppgav i det första förhöret, strax över 80 kilometer i timmen, säger han i förhör.

LÄS MER:Ung förare delges misstanke efter dödsolyckan

ANNONS