Montessorielever fixade julbasar till stöd för skola i Kenya

Eleverna i årskurs 2-9 på Stenungsunds Montessoriskola jobbar med att stötta en skola för föräldralösa barn i Kenya. I helgen höll Montessorieleverna julbasar med loppis och lotterier med bland annat deras egentillverkade kransar, bakverk och ljusstakar.

ANNONS

Under drygt två år har skolan arbetat aktivt med ett välgörenhetsprojekt till stöd för en skola för föräldralösa barn i Kenya.

– Julbasaren är ett sätt för skolan att få in pengar till vårt välgörenhetsprojekt Oloo School, i Kenya, säger Marie Kristensen, lärare på skolan.

Redan innan pandemin bröt ut hade skolan börjat tillverka saker som de tänkt sälja för att få in pengar till skolan, men det fick skjutas på framtiden.

– Tyvärr bröt ju pandemin ut så nu när det har lättat kom vi på tillsammans att vi skulle ha en julbasar, säger Kristensen.

Välgörenhetsprojektet har också ett annat syfte, att knyta samman eleverna på skolan.

ANNONS

– Vi har bland annat anordnat lekar tillsammans i tvärgrupper för att få en gemenskap mellan oss och det fungerar jättebra, berättar Wilma Pernek, elev på skolan.

– Det gör det verkligen, bekräftar hennes skolkamrat Kerstin Pellmé.

– Vi säljer armband och änglar och burkar som vi dekorerat och vi har gjort allt själva, säger Charlie Melin.

– Vi har gjort tvålar också, det var inte svårt, men väldigt kladdigt, säger Wilma.

Att pengarna sedan går till en skola som verkligen behöver dem, är en skön känsla menar eleven Sofia Karlholm.

– Det känns väldigt bra att vi lägger extra tid på att göra saker till basaren, för pengarna gör verkligen skillnad.

Montessoriskolan hoppas nu att deras välgörenhetsprojekt ska inspirera andra skolor.

– Vi är stolta över våra elevers engagemang och de har så mycket bra idéer om hur vi kan göra i projektet. Det här är även jättebra sätt att få till en gemenskap på skolan, så jag hoppas verkligen fler kan göra som oss, säger Marie Kristensen.

ANNONS