Nösnäselever först ut till SM i Ung företagsamhet

Det går bra för de fyra unga företagarna i Laxsnax. Efter att ha valts ut som vinnare i lokala uttagningen hos företagsdrakarna i Stenungsund står sig deras idé om förädlade restbitar från lax så bra att de är vidare till SM i Ung företagsamhet.

ANNONS
|

Det var i november som de fyra klasskamraterna Arvid Niklasson, Linus Lindberg, Gustav Dahlén och Isak Linder ställde upp i ett starkt startfält från Nösnäsgymnasiet inför företagsdrakar samlade på Stenungsbaden. Där vann de efter att att sålt in sin snacksprodukt som tillverkas av restbitar från rökt lax, som annars riskerar att gå till spillo på grund av sin form. Laxen torkas och kryddas innan den förpackas i designade påsar.

Nu har de unga företagarna rönt nya framgångar. I helgen var de med och pitchade sin idé för Ung Företagsamhets nationella Draknäste ”Alumninästet”. Och som allra första UF-företag är de nu vidare till SM.

ANNONS

LÄS MER:Snacks av lax föll näringslivsdrakar i smaken

Fick pitcha digitalt

Vi fick tag i killarna på telefon när de under måndagseftermiddagen blev firade på Nösnäsgymnasiet och så här berättar företagets vd Arvid Niklasson om att möta drakarna på regional nivå.

– Vi var här på skolan i lördags och var med och pitchade. Egentligen skulle vi ha varit i Gävleborg, men det genomfördes digitalt i stället. Vi fick sälja in vår idé framför en jury med tidigare UF-företagare. Det var nervöst.

På skolan firades det med tårta och besök från Ungt Företagande i Göteborg. Killarna fick också presenter i form av presentcheckar till restaurangbesök och biobiljetter.

LÄS MER:Fokus på hållbarhet på unga företagares julmarknad

SM i Ung Företagsamhet:

220–250 UF-företag från hela Sverige deltar i SM efter att ha vunnit kategorin i sin regionala final.

SM i Ung Företagsamhet äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 23-24 maj. Mässan är delvis öppen för allmänheten att besöka utställande UF-företag.

Genom vinsten i Alumninästet Grand Finale (Ung Företagsamhets nationella Draknäste/pitchtävling) är LaxSnax UF Sveriges första UF-företag att direktkvalificera sig till SM i år.

Samtliga fyra är med i presentationen, eller pitchen som det också kallas. Beskedet att de gått vidare till SM fick de redan ett par timmar efter genomförandet.

– Det kändes otroligt att vi gick vidare, men vi tror alltid på oss själva och det kanske också bidrar, berättar Arvid Niklasson.

– SM har varit vårt mål från start, hojtar Gustav Dahlén i bakgrunden.

LÄS MER:Elever hoppas bryta tabun med inkluderande målarbok

Bra erfarenhet framåt

Alla fyra läser sista året på ekonomiprogrammet på Nösnäs. Att få med sig erfarenheten att starta företag på gymnasiet är en bra språngbräda framåt i livet. Det är de säkra på.

– Jag har alltid tänkt att jag vill hålla på med företagande och detta har fått mig att göra det ännu mer, säger Arvid.

– Det har varit väldigt lärorikt och bra att få lära sig lösa problem. Det har varit kul att få starta företag, säger Linus Lindberg.

– Det här har verkligen fått mig att bli mer intresserad och få upp ögonen för att driva företag. Förhoppningsvis blir det med det här företaget, säger Gustav Dahlén.

– Det är jättebra erfarenheter att ta med sig framtiden oavsett vad man kommer göra. Jag drar mycket nytta av det här, säger Isak Linder.

LÄS MER:Företagsklimatet på Tjörn: Elever kan starta UF-företag i Stenungsund

Har sålt omkring 450 påsar

Företaget driver de vidare. Påsarna med olika kryddade laxbitar säljs i delikatessbutik både i Kungälv och Ljungskile. Nu tänker de försöka utöka antalet försäljningsställen.

– Vi säljer själva och det har gått rätt bra, vi har sålt cirka 450 påsar genom oss själva och vid Ljungskiles havsdelikatesser och Kungälvs havsdelikatesser och nu ska vi kontakta fler, även här i Stenungsund, säger Arvid Niklasson.

– Det här är verkligen en jättestor vinst för inte bara UF-företaget själva, utan även för Nösnäsgymnasiet och Ung Företagsamhet Göteborgsregionen. Extra roligt att SM som brukar hållas i Stockholm den här gången kommer att vara i Göteborg, säger Julia Roempke, projektledare Event och kommunikation Ung Företagsamhet Göteborg.

UF-företagande i siffror:

Läsåret 2021/2022 driver 36 273 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Av dessa är 3 060 i Göteborgsområdet, motsvarar cirka 30 procent av årskullen.

Antalet UF-företagare i Göteborgsområdet har ökat med 10 procent jämfört med läsåret innan.

UF-företagande bedrivs på 612 gymnasieskolor i Sverige och 48 skolor i Göteborgsområdet.

128 UF-lärare är i år engagerade i området.

På Nösnäsgymnasiet finns 26 UF-företag fördelat på 109 UF-elever och sju UF-lärare.

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. UF-året innehåller fem obligatoriska moment och eleverna har stöd under resan av såväl specialutbildade UF-lärare som av organisationen Ung Företagsamhet.

ANNONS