Nattvandrarna bjöd in till möte – bara två kom

Organisationen Nattvandrarna bygger helt på vuxnas engagemang för ungdomar. Nu behövs fler ansvarsfulla vuxna som vill dra på sig en gul jacka och ge sig ut och vandra på kvällarna. Kommunen skickade ut inbjudningar till ett infomöte via sociala medier, men bara två personer kom – varav en är styrelsemedlem i föreningen.

ANNONS
|

Nattvandrarna startades 1989 och sedan dess har många Stenungsundsbor ställt upp för att finnas som stöd för de unga kvällstid ute i samhället.

Nu är det dags att samla styrkorna igen och genom Stefan Persson, som sedan 80-talet jobbat med ungdomar i kommunen, hade inbjudningar skickats ut via sociala medier.

Planerar nytt infomöte

Bara två kom, men han tänker inte ge upp om Stenungsunds föräldrar och vuxna, utan tar nya tag.

– Det var synd att inte fler kom, men vi får göra en ny inbjudan till infomöte om Nattvandrarna, säger Stefan Persson som även i många år även haft tjänsten som kommunens brott- och drogförebyggande samordnare.

ANNONS

Han lyfte också en idé som han hoppats på i många år.

– Man kanske skulle försöka få till ett kommunalt stöd och få in trygghetsvärdar i Stenungsund. Det ju fältare light (fältassistenter, reds anm). Det behöver finnas en baskraft.

Fördela arbetsbördan

Han får genast stöd för sin idé av Tiina Bäckström som sitter i styrelsen för Nattvandrarna STO. Hon har i flera år tillsammans med en annan styrelsemedlem fått lägga mycket kraft, tid och energi på själva organiserandet av nattvandringar. Hon vill fortsätta engagera sig, men kunna lägga mer krut på att vara ute bland de unga utan att behöva ha allt ansvar.

– Det hade ju varit helt fantastiskt med trygghetsvärdar. Eftersom vissa får dra ett väldigt tungt lass med att vara ledare och ta mycket ansvar för att allt ska fungera så kunde de ju hålla i att bjuda in och sköta mycket praktiskt också. Jag är trött på att alltid vara den som gör allt. Arbetsbördan måste fördelas för då blir den inte tung.

Behöver ligga steget före

Även om Stenungsund, trots en del kriminalitet, är ett relativt lugnt samhälle, befaras att brottsligheten kommer öka.

– Nu när polisen jobbar så bra med brottsligheten i Göteborg väntas kriminaliteten flytta mer ut till kranskommunerna, så vi behöver vara på tå och inte för sent ute, säger Stefan Persson.

En av de som nappade och kom till föreningens nya lokal i Svenska kyrkans gamla församlingshem på Kyrkberget var Lina Lygnerdahl. Hon vill dra sitt strå till stacken för att stötta de unga.

– Jag gillar att hjälpa utsatta så jag vill gärna vara med och Nattvandra och stötta ungdomar.

LÄS MER:Stenungsunds nattvandrare vaknar efter pandemin

LÄS MER:Färre vill nattvandra – nu behövs fler vuxna

LÄS MER:Lämnar namninsamling för fältare

ANNONS