Nobelpristagare gästar Fregatten – känner du igen dem?

Några av de mest kända Nobelpristagarna genom tiderna kan ses på Fregatten den här veckan. Det är bibliotekets personal som klär ut sig för att uppmärksamma Nobelveckan.

ANNONS
|

Sedan många år har Molekylverkstan i Stenungsund uppmärksammat att Nobelprisen delas ut den 10 december. I år hänger flera av verksamheterna i kulturhuset Fregatten på det initiativet.

– All personal här på Fregatten tände på idén att göra något gemensamt under Nobelveckan, säger Sanida Okanovic, pedagog Molekylverkstan.

Kulturskolans elever kommer använda foajéscenen som en pop-upp-scen för spontana framträdanden.

Kändisar bland bokhyllorna

Varje dag klockan fem visas också en ny film med anknytning till någon Nobelpristagare, gratis på Fregatten bio.

– Det här är ett pilotprojekt för att lyfta fram kunskap och bildning på ett roligt sätt, förklarar Petter Kauttmann, kultursamordnare i Stenungsund.

ANNONS

Bibliotekets personal bidrar under veckan genom att klä ut sig till fyra mycket kända Nobelpristagare: Albert Einstein, Bob Dylan, Selma Lagerlöf och Marie Curie.

– Många besökare ser verkligen att jag föreställer Selma Lagerlöf, säger Malin Fredriksson, utklädd i den tidstypiska och från fotografier välkända vida hatten.

Snygga pristagare

Albert Einstein gestaltad av Maria Rågberg har sin karaktäristiska mustasch och pipa i mungipan, medan Katarina Elfvings Bob Dylan går runt med en gitarr.

Maja Andersson som Marie Curie är kanske inte lika lätt att känna igen, men hennes pristagare är desto mer historisk:

– Marie Curie var den första kvinnan som fick Nobelpris och dessutom fick hon priset två gånger, berättar Sanida Okanovic.

En skål för Alfred Nobel

I Molekylverkstan kan man experimentera i ”Nobels laboratorium” eller gå en poängpromenad.

Utom att stöta ihop med utklädd personal kan man i biblioteket vinna priser genom att para ihop rätt citat med rätt Nobelpristagare.

– Nobelveckan slutar vid tolvtiden på fredag med att vi gemensamt skålar för Alfred Nobel här i Fregattens foajé, avslutar Sanida Okanovic.

ANNONS