Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olof Lundberg (S) kunde inte närvara vid årets första kommunstyrelsesammanträde eftersom möjligheten till digital närvaro upphörde vid årsskiftet. Han är i hemkarantän i väntan på svar på sitt PCR-test.  Bild: Annika Sahlin Ottosson
Olof Lundberg (S) kunde inte närvara vid årets första kommunstyrelsesammanträde eftersom möjligheten till digital närvaro upphörde vid årsskiftet. Han är i hemkarantän i väntan på svar på sitt PCR-test. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Nu återgår politiken till möten på distans

Med den ökade smittspridningen och nya restriktioner försvåras möjligheten till fysiska möten för politiken. Under kommunstyrelsens extra långa möte under måndagen är frågan om återinförande av möten på distans aktuell.

Sjukfrånvaron är hög och många sitter i hemisolering då de har anhöriga med smitta. Även politiken drabbas så klart. Två av de är kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) och andre vice ordförande Maria Renfors (M) som är i hemisolering i väntan på besked på sina PCR-tester. Lundberg mår bra och väntar otåligt på besked om han smittats eller ej.

Väntar på provsvar

– Jag tog ett snabbtest i förra veckan för jag hade feber och det testet visade positivt. I fredags tog jag därför ett PCR-test och väntar på besked som jag hoppas kommer så snart som möjligt.

Kommunen införde digitala möten 2020 och i september förra året, efter sammanlagt elva möten på distans, så såg kommunalrådet Olof Lundberg fram emot att få mötas fysiskt igen. Men nu planeras alltså för återgång till digitalt igen.

LÄS MER: Politiker åter i fysiskt möte när restriktioner lättar

Vad är bra med möten på distans tycker du?

– Det positiva är att vi får en fungerande kommunstyrelse. Det har vi ju nu med, men det är ju många nyckelfunktioner som är frånvarande. Jag vet att det är många som håller sig hemma för att de har familjemedlemmar med covid och jag tror det här läget kommer hålla i sig ett bra tag framöver, säger Lundberg.

Och mindre bra?

– Man tappar en hel del känsla för det man pratar om. Ska man bara besluta så fungerar det, men har man saker man ska diskutera så blir det svårt. Ska man jämka ihop ett förslag blir det också svårt. Det är svårt att förklara exakt, men träffas man direkt ser man hur människor reagerar på det man säger.

Maria Renfors har anhöriga i sin närhet med covid och sitter därför också i hemisolering, men hon mår bra.

Maria Renfors (M) Bild: Annika Sahlin Ottosson
Maria Renfors (M) Bild: Annika Sahlin Ottosson

– Det är frustrerande med ännu en period av familjekarantän men vi börjar få en viss rutin. Mycket snacks och bra serier på Netflix blir det. Det är bara att invänta provsvaren.

Möte helt utan moderaters närvaro

Då samtliga berörda moderater tvingats avstå mötet på grund av egen eller anhörigs covidsmitta fanns partiet inte representerat vid kommunstyrelsen.

– I dag har vi enbart möjlighet att lyssna och titta, inte delta i själva mötet, uppger Maria Renfors.

För att kunna införa digitala möten måste frågan om ett reviderat reglemente för kommunstyrelsen, utskotten och Tekniska myndighetsnämnden även upp i kommunfullmäktige för beslut och nästa möte hålls 20 januari.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.