Polisen i Storgöteborg släpper nya passtider hela tiden.
Polisen i Storgöteborg släpper nya passtider hela tiden. Bild: M Langhjelm

Nu finns det gott om passtider – men inte i Stenungsund

Att få en rimlig tid för att förnya sitt pass har varit nästintill omöjligt sedan restriktionerna släpptes. Väntetiderna har ofta varit flera månader och folk har fått åka långt bort för en ledig tid. Men i Storgöteborg ligger just nu tusentals lediga tider på sajten – däremot inte i Stenungsund där polisen beskriver läget som att lediga tider dyker upp i ”spridda skurar”.

ANNONS
|

Efter att restriktionerna släpptes i vintras stack svenskarna resesug i höjden och resor bokades för fullt. Det var då många upptäckte att deras pass gått ut under pandemin.

När alla skulle boka passtider samtidigt blev det kaos och polisen kunde inte möta efterfrågan, vilket myndigheten har fått mycket kritik för. Och trycket har inte minskat.

På polisens hemsida kan man läsa att det just nu tar i genomsnitt 23,8 veckor för att få en passtid. Men det är en sanning med modifikation.

I Storgöteborg släpps det nya passtider så fort det finns kapacitet för det. Under tisdagsmorgonen fanns till exempel en stor mängd lediga tider i Storgöteborg nästa vecka. Redan under måndagen fanns runt 4 000 lediga tider. Och det kommer fler framöver.

ANNONS
Johanna Mattsson, gruppchef på passcentralen i Storgöteborg.
Johanna Mattsson, gruppchef på passcentralen i Storgöteborg. Bild: Polisen

– Vi släpper tider regelbundet, och nu har vi utbildat personal så vi kör tvåskift i Göteborg och i Mölndal, säger Johanna Mattsson, gruppchef på passcentralen i Storgöteborg.

Dyker upp i spridda skurar

Hos polisen i Stenungsund känner man dock inte riktigt igen bilden.

– Visst, det börjar lätta även hos oss och det dyker upp lite tider i spridda skurar. Men några tusentals tider har vi inte här hos oss, säger Margareta Ivarsson, kommissarie och chef för stöd och service vid polisen i Stenungsund.

För att möta trycket planerar dock även polisen i Stenungsund för ytterligare utökade öppettider framöver.

– Vi kommer att lägga om scheman och hålla öppet längre kvällstid under cirka tre veckor senare i juni fram till midsommar, berättar Margareta Ivarsson, som emellertid flaggar för ytterligare hinder på vägen.

Rekordlång handläggningstid

Tillverkningstiden på pass är nämligen just nu också rekordlång.

– Det beror bland annat på både pappersbrist och brist på halvledare som finns i maskinerna som tillverkar passen, förklarar Margareta Ivarsson.

För den som lyckats få tag i en tid och vet med sig att man bara ska resa inom EU eller Schengen rekommenderar hon därför att i stället för pass att skaffa ett internationellt id-kort, som där räcker för att stärka sitt medborgarskap.

– För dessa är handläggningstiden nämligen bara upp till en vecka, i stället för minst tre veckor på passen, uppger hon.

Pass och nationellt id-kort

Även i detta fall utfärdar dock Margareta Ivarsson en varning.

– Vad jag förstått ska det inte vara några som helst problem att använda sig av de internationella id-korten om man exempelvis ska ut och flyga. Däremot har jag ryktesvägen hört att en del hotell i övriga Europa ska vara lite griniga om man inte kan styrka sitt medborgarskap med just ett pass.

För den som ännu inte lyckats boka en passtid är hoppet ändå inte ute, betonar Margareta Ivarsson som därför uppmanar att dagligen gå in på sajten för att kolla läget.

– Jag upplever som sagt att det värsta trycket tack och lov släppt nu och att det även dyker upp tider lite då och då hela tiden. Senast i morse såg jag faktiskt en tid nu senare under dagen, men förmodar kanske att den försvann nästan lika snabbt som den dök upp.

LÄS MER:Polisens misstanke: Bottar bokar passtider

LÄS MER:Efter passfusket – polisen ändrar reglerna

LÄS MER:Inga passtider att boka förrän i juli

ANNONS