Nu ska gatukonsten få ta plats – gångtunneln ska bli öppen vägg för graffiti

Snart finns en möjlighet för graffitimålare att utöva sin konst lagligt i Stenungsund. I oktober invigs den första öppna graffitiväggen i gångtunneln vid Keplers gård.

ANNONS
|

I oktober kommer Stenungsunds första öppna graffitivägg se dagens ljus. Det är Stenungsunds kommun som i samarbete med graffitikonstnären Punta One kommer hålla i en workshop i gångtunneln vid Keplers gård.

– Det här blir en möjlighet för unga och gamla att uttrycka sig konstnärligt, på laglig väg, säger konstpedagog Maria Bodén, ansvarig för projektet.

Invigs under Kulturnatta

Invigning sker under Kulturnatta den 15 oktober.

– Vi har en intressant gatukonstnär och graffitimålare som workshopledare och även en Dj på plats. Vår förhoppning är att det ska bli en fin mötesplats för unga och gamla i närområdet och bli en kanal för att uttrycka sig estetiskt, säger Maria Bodén.

ANNONS

Graffitimålaren Punta One som är född och uppvuxen i Stenungsund är den som fått uppdraget att hålla i en workshop där man ska hjälpas åt att måla tunneln under invigningskvällen. Han klottrade när han var ung, men när han flyttade till Göteborg fick han möjlighet att utveckla sitt konstnärsskap.

Arbetar anonymt

– Jag var ute på nätterna och klottrade i Stenungsund. Åkte fast och fick betala sanering flera gånger. Om jag hade haft en laglig vägg att klottra på hade det varit bättre. I Göteborg fanns det en laglig vägg och jag träffade andra graffitimålare och det blev mer fokus på konsten, säger han.

Han har valt att arbeta anonymt eftersom det traditionellt inom graffitin är viktigare med konsten än med konstnären.

– Därför har jag alltid mask på mig, säger han.

Högstadieskolor tillfrågade

Maria Bodén hoppas att intresset för att måla graffiti lagligt sprider sig i kommunen. Just nu är högstadieskolorna tillfrågade om de vill ta ansvar för gångtunnlar och måla dem.

– Gatukonst och graffiti är konstformer som inte riktigt har fått ta plats i det offentliga rummet. Många är oroliga över klotter och det är ett problem som kostar pengar. En öppen vägg, där man kan tagga och måla över, och träffa andra som målar blir ett sätt att stärka demokratin, säger hon.

LÄS MER:Tiggerska blir nästa muralmålning – den största hittills

LÄS MER:Här skapas årets muralmålning

LÄS MER:300 elever i fotoprojekt – resultatet blir utställning

ANNONS