Nu ska skogsbränder upptäckas med satellit

Den 1 november började SOS Alarm fullt ut att använda sig av satelliter för att upptäcka skogsbränder. Under 2021 upptäcktes 25 procent av alla skogsbränder av satelliter.

ANNONS
|

Under två år har SOS Alarm tillsammans med bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SMHI och räddningstjänsten utvecklat ett system som ska detektera bränder med hjälp av satelliter. Från 1 november har SOS Alarm full tillgång till satelliter som skickar larm om skogsbränder.

– Nu har vi fått ytterligare ett verktyg genom att vi kan ta emot larm från satelliter vissa tider på dygnet då de går över Sveriges yta. De flesta bränder rings in av människor som känner lukt av eller ser bränder. Sen har vi skogsbrandsflyg. Dessa skickar vi ut när det är en viss torrhet i skog och mark, säger Klaus Heinsvig, verksamhetschef Räddning och kommun på SOS Alarm.

ANNONS

I nuläget är det två satelliter som passerar Sverige vid två tidsfönster, klockan 00–04 nattetid och klockan 12–16 dagtid, som levererar information till SOS Alarm. Larmen kommer in till någon av fyra SOS Alarm-centraler i norra Sverige som sedan skickar vidare det till det räddningstjänstområde som berörs.

Enligt Klaus Heinsvig gör detektionen med satelliter att det upptäcks fler bränder vilket blir mer heltäckande över dygnet.

Satellit hinner före i flera larm

Räddningstjänsten i Storgöteborg, där Stenungsund och Tjörn från årsskiftet kommer bli medlemmar, har varit med i projektet tillsammans med SMHI och MSB. Projektet startade 2020 och har testkörts de senast två åren. Här är man positiv till ytterligare en möjlighet att upptäcka bränder.

– Under provperioden 2021 detekterade satelliterna 511 olika bränder i hela landet, 76 av dessa identifierades i skog och mark och av de 76 var det 25 procent som satelliterna hann före annat larm, säger Daniel Gillesén, vakthavande räddningschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Systemet med satelliterna är i nuläget mest användbart i glesbygd men Gillesén räknar med att flera satelliter kommer skickas upp i framtiden och om ett tiotal år räknar han med en tredubbling av kapaciteten.

– Samtidigt kommer vi ha hjälp av satelliterna när det kommer larm från allmänheten som är lite diffusa, då kan satelliterna positionera dem bättre.

Enligt Gillesén kan räddningstjänsten i vissa fall tjäna nära på en timme på att få rätt positionering från en skogsbrand.

Satelliterna

Satelliterna har skickats upp av den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) och används av flera länder. De är vädersatelliter och är alltså byggda för att mäta temperatur.

Satelliterna skickar data till SMHI som i sin tur tolkar den automatiskt och filtrerar bort exempelvis värmekällor i städer.

Sensorer på satelliterna plockar upp både infraröda värmesignaler och ljuskällor.

Källa: MSB

LÄS MER:Populära utflyktsmålet Galtarö begränsas av olovligt uppsatt grind

LÄS MER:SMHI: Varning för småbåtar – kuling på sjön

LÄS MER:Skulle heja på bekant – blev slagen

ANNONS