Nu öppnar Mariagårdens kafé upp för sommaren

Kommunägda Mariagården beskrivs som en grön oas mitt i Stenungsund. Nu har kaféet öppnat igen och det är Stenungsunds ferieungdomar som håller i rodret.
– Det är spännande! Det är ganska nytt och vi har fått lära oss många nya grejer, säger 16-åriga Romeo Björkman som jobbar sin andra dag på kaféet.

ANNONS

Alldeles intill ett industriområde ligger Mariagården, men det är inget som märks av bland de stora träden, buskarna och gräsytorna. Några sällskap sitter vid vita träbord i trädgården intill kaféet i det röda huset med vita gavlar.

Albin Sundström, 19, har jobbat på Mariagården de senaste fem somrarna och är handledare för feriearbetare för andra året i rad. Han tror att det kommer bli en fullspäckad sommar.

– I går kom bara fyra personer men i dag har det redan kommit fem personer och klockan är bara tolv. Nu börjar det komma folk så det ska nog bli rätt mycket folk i sommar tror vi, säger Albin Sundström.

ANNONS

Våfflor och trädgård lockar

På frågan om vad han tror lockar människor till kaféet på Mariagården svarar han fort ”våfflorna!”. Han berättar att det varit några äldre personer som brukar komma nästan varje för att köpa en våffla med kaffe.

– Det är den gyllenbruna färgen som bidrar skulle jag säga. Sedan tror jag att det är trädgården, själva upplevelsen av Mariagården för den är något speciellt. Det är ju en historisk plats, fortsätter Albin Sundström.

Huset byggdes på 1700-talet och sedan 1989 har Mariagården varit märkt som byggnadsminne och ägs av Stenungsunds kommun. Det är en allmän plats dit vem som helst får gå året runt och på gården finns flera olika trädgårdsodlingar att besöka, både för vuxna och barn.

”Kulturhistorisk pärla i Stenungsund”

Karin Backensved är kultursamordnare för kulturmiljö på Stenungsunds kommun och är en av de ansvariga för Mariagården. Hon tror att platsen är betydelsefull för många som bor i närområdet.

– De flesta är väldigt positiva. Det är folk från trakten, många som bor i lägenheter som är här mycket, många promenerar med hunden och det är många barnfamiljer. Sedan är vi är ju ingen turistmagnet på det sättet, men jag tror att det är många ser det här som sin kulturhistoriska pärla i Stenungsund för det finns ju inget liknande här.

Det finns även andra syften med Mariagården. Flera av växtodlingarna ska attrahera bin och andra insekter för att förbättra ekosystemet.

– Vi håller på att bygga upp en fjärilsträdgård för den biologiska mångfalden så vi kommer låta gräset växa på sina ställen så att vi får de här ängsytorna som är så viktiga för pollinatörer, säger Backensved.

Flera satsningar

Även ute trädgården arbetar ferieungdomar tillsammans med en trädgårdsmästare som handledare. Det är tredje året som Mariagården drivs med hjälp av feriearbetare, vilket Karin Backensved ser flera fördelar med.

– Dels för att hjälpa ungdomar att komma ut i arbete och praktik, men det är ju också ett sätt för att levandegöra platsen när man har ett kafé igång, säger hon.

Det är andra dagen på kaféet för 16-åringarna Romeo Björkman och Diana Hiciu, två av feriearbetarna. De ska arbeta där i tre veckor innan ett nytt gäng ungdomar tar över.

– Det är spännande! Det är ganska nytt och vi har fått lära oss många nya grejer, säger Romeo Björkman.

Albin Sundström kommer arbeta under hela sommaren med att handleda de olika grupperna av feriearbetare. Av erfarenhet konstaterar han att det kommer bli mycket att göra i sommar.

– Det finns ju dagar det kommer tjugo personer och då kan det bli rätt så stressigt när smeten tar slut.

LÄS MER:Rusning efter stugor att hyra i STO-området

LÄS MER:Växter sökte och fick nya ägare på Kullens gård i Stenungsund

LÄS MER:McDonalds vill bygga ut restaurangen

ANNONS