Ny cykelled skuggar tåget genom Bohuslän

Med ett par timmars cykeltur invigde politikerna en ny satsning på cykelturism.
– Den här cykelleden kan gynna det lokala näringslivet, säger Linda-Maria Hermansson (C), kommunalråd i Stenungsund.

ANNONS

Första etappen på en ny cykelled genom landskapet invigdes under tisdagen av cyklande politiker från de tre kommunerna Stenungsund, Kungälv och Uddevalla.

De tre milen från Kungälv till Stenungsund tog cirka en och en halv timme.

– Det var perfekta förhållanden, nästan ingen vind, framhåller Miguel Odhner (S), kommunalråd i Kungälv och ordförande i Ett enat Bohuslän, samarbetet mellan Bohusläns kommuner som tagit initiativet till den nya leden.

Under drygt fem års tid har den nya cykelleden, kallad Västkustleden, börjat ta form och nu är en 80 kilometer lång delsträcka mellan Göteborg och Ljungskile klar.

Från Ljungskile kom Uddevallas kommunalråd Ingemar Samuelsson (S) cyklande. I Kulturhusparken mötte de Linda-Maria Hermansson (C), Stenungsund.

ANNONS

Finansieringen av cykelleden står dock Västra Götalandsregionen för.

Tågen ska vara med

– Besöksnäringen har gått om andra näringar i Bohuslän. Vi behöver cykelbanor, vandringsleder och järnväg med dubbelspår. Det är saker som alla medborgare samtidigt har nytta av, menar Miguel Odhner.

Enligt honom är det Ett enat Bohuslän som genomdrivit att Västtrafik även ska se till besöksnäringens behov, inte bara pendeltrafikens.

– Den här cykelleden kan gynna det lokala näringslivet, tror Linda-Maria Hermansson.

Bra kunder

Ann Haraldsson, Södra Bohuslän turism, ser fram emot att marknadsföra den nya leden genom Bohuslän.

– Cykelsemestrare är en bra kundgrupp. Det finns undersökningar som visar att cykelturister spenderar mer pengar än turister som kommer i egen bil. Det är bra för företag som gårdsbutiker och kaféer, bekräftar Ann Haraldsson, Södra Bohuslän turism, som jobbat mycket med cykelturism.

Cykelleden ska gå hela vägen från Göteborg till Strömstad och sträcka sig över sju västsvenska kommuner; Göteborg, Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Tanum och Strömstad. På flera avsnitt kommer den att gå nära järnvägen. Tanken är att cyklisterna ska kunna välja att hoppa på tåget en bit och sedan fortsätta cykla på leden.

Både kust och inland

– Man kan kombinera med tåget och välja vilken sträcka man vill cykla, tack vare att Västtrafik har cykelplatser på sina tåg, säger Linus Kron, vd på Västkuststiftelsen som är huvudman för projektet.

Längs leden kommer man både att kunna se kusten och Bohusläns inland. Enligt Linus Kron är utmaningen att hitta vackra vägar med matställen och boenden att övernatta på. Dessutom ska leden alltså att passera nära vissa järnvägsstationer.

– Hela cykelleden måste också godkännas av Trafikverket. Det har nu gjorts med den första etappen mellan Göteborg och Ljungskile, förklarar Linus Kron.

LÄS MER:Rekordsommar för turismen

LÄS MER:Supercykelväg knyter ihop Göteborg med Stenungsund och Tjörn

LÄS MER:Cykelvänligt från Hisingsbacka till Svanesund

ANNONS