Den sänkta mervärdesskatten gör att det blir lite billigare med cykelreparationer.
Den sänkta mervärdesskatten gör att det blir lite billigare med cykelreparationer. Bild: Moa Edstam

Ny lagändring positiv för cykelreparatören

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som bland annat innebär en sänkning av mervärdesskatten för reparationer av cyklar, skor och lädervaror. En som gynnas av detta beslutet är cykelbutiksägaren David Pettersson Draganis.

ANNONS
|

Lagändringen innebar bland annat en sänkning av mervärdesskatten från 12 procent till 6 procent. Skattesänkningen gäller reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Syftet med sänkningen är att gynna hållbarhet och att göra det billigare att reparera gammalt än att köpa nytt.

En av de företagare som påverkas av lagändringen är David Pettersson Draganis, ägare av West Coast Bikes som såväl säljer som reparerar cyklar och cykeldelar.

– Det innebär att det blir lite lättare att motivera kunderna att låta oss göra reparationen istället för att de köper sina egna delar och reparerar cykeln själv, säger han.

Cykelreparatören och butiksägaren berättar att den nya lagändringen innebär att det blir en mindre skillnad prismässigt mellan att bara köpa delar och att köpa delar plus reparationen.

ANNONS

– Det är positivt för det blir lite billigare att reparera cykeln och vi får lite mer att göra i vår verkstad, säger David Pettersson Draganis.

Några av de andra lagar som trädde i kraft under månadsskiftet var sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer ungdomar och sänkt dieselskatt för jordbrukare.

LÄS MER:Skola och sjukvård läsarnas viktigaste valfrågor

LÄS MER:"Vi får betala för att åka gratis buss”

LÄS MER:Nya lagändringar som träder i kraft första juli

ANNONS