Marie Wrethander är verksamhetschef för grundskolan och grundsärskolan i Stenungsunds kommun. Enligt henne ger mobillagen ett starkare mandat att agera vid misskötsel.
Marie Wrethander är verksamhetschef för grundskolan och grundsärskolan i Stenungsunds kommun. Enligt henne ger mobillagen ett starkare mandat att agera vid misskötsel. Bild: Stenungsund kommun

Ny lag mot mobilmisskötsel välkomnas i skolan

1 augusti trädde en ny lag om mobiltelefoner i skolan i kraft och rektorer kan bland annat besluta om mobilfria dagar i upp till ett år. Lagen välkomnas i Stenungsund.

ANNONS
LocationStenungsund||

– Lagen kan ses som ett skarpt redskap för våra lärare och rektorer. Nu kan de med ett tydligt stöd i ryggen ta mobilen från de elever som inte lägger ifrån sig telefonen under lektionstid. Men man ska komma ihåg att lagens innehåll inte handlar om ett förbud mot mobiler i sig, säger Marie Wrethander, verksamhetschef för grundskolan och grundsärskolan i Stenungsunds kommun.

I Stenungsund finns det tolv kommunala grundskolor och en friskola. Enligt Socialdemokraterna, som kom med lagförslaget, är tanken med den nya lagen att ”förbättra arbetet med trygghet och studiero”.

– Några av skolorna i Stenungsund har redan haft egna regler om användningen av mobiltelefoner, men med den nya lagen blir personalens mandat att agera vid misskötsel mycket starkare, vilket vi välkomnar, säger kommunens verksamhetschef Marie Wrethander.

ANNONS

Används även i undervisningen

Nytt från augusti är också att respektive skolas rektor även kan besluta om helt mobilfria dagar.

– Det för ett år i taget, så i praktiken kan ett sådant beslut gälla varje skoldag i ett år, säger Marie Wrethander.

1 augusti trädde en ny lag om mobiltelefoner i skolan i kraft och rektorer kan bland annat besluta om mobilfria dagar i upp till ett år. OBS: Bilden är en genrebild.
1 augusti trädde en ny lag om mobiltelefoner i skolan i kraft och rektorer kan bland annat besluta om mobilfria dagar i upp till ett år. OBS: Bilden är en genrebild. Bild: Niclas Jonasson

Verksamhetschefen för grundskolan och grundsärskolan vill samtidigt poängtera att mobiltelefoner inte bara är till ondo i skolans värld.

– Eleverna använder ofta mobilen för att utföra vissa uppgifter, till exempel att söka efter information. Det är just mot misskötsel under lektionstid som vi får ett starkare mandat i den nya lagen, säger hon.

LÄS MER:Familjen flyttade till Tjörn och startade musteri

LÄS MER:Görans bror försvann spårlöst från Hjälteby– har levt med ovissheten i 47 år

LÄS MER:Jesper från Tjörn börjar gymnasiet – som 13-åring

ANNONS