Ingången till Borealis i Stenungsund.
Ingången till Borealis i Stenungsund. Bild: Karl af Geijerstam

Ny studie om riskerna med petrokemin

En ny säkerhetsstudie där riskerna mellan petrokemin och Stenungsunds tätort ska genomföras av kommunen. Bland annat ska skyddszoner runt industrin granskas och nuvarande regler och riktlinjer uppdateras.

ANNONS

Den senaste uppdelningen av skydds- och säkerhetszoner är framtagna 2007, 2008 och 2015 och det behöver genomföras en ny liknande studie, något som också länsstyrelsen ställer sig bakom.

– Det här har uppkommit i samband med att kommunen gjort en översiktsplan som nu har vunnit laga kraft. Vi har ett behov av att uppdatera och titta närmare på just skydds- och säkerhetszoner mot industrierna. Petrokemin är ett riksintresse och samtidigt finns regelverk som uppdaterats av MSB och EU som behöver förtydligas, säger samhällsbyggnadschef Daniel Jerling.

Daniel Jerling, samhällsbyggnadschef.
Daniel Jerling, samhällsbyggnadschef. Bild: vikariestoa

Den nya säkerhetsstudien ska bland annat ge besked om hur och var kommunen kan utveckla Stenungsunds tätort. Samtidigt konstateras i planen att riksintresset för industrin inte får ta skada i form av inskränkningar i produktionen eller liknande. En av de frågor som ska tas upp är hur nära och var man kan bygga bostäder. Det har under senare år funnits ett antal projekt där man föreslagit bostadsbebyggelse för nära industrin men alla dessa har avslagits av kommunen. Senast ville bostadsföretaget Obos bygga ett 30-tal lägenheter i ett område som låg för nära industrin. Företaget har efter kommuns nej backat ur helt och söker nu andra platser.

ANNONS

Det finns ett antal bostäder inom säkerhetszonerna idag men dessa har legat där långt innan de petrokemiska industrierna etablerades.

Kommunen konstaterar att utredningen bör avgränsas för att inte omfatta farleden för fartygstrafik med farligt godstransporter samt transporter med farligt gods på väg och järnväg. Dessa risker bör utredas separat.

Det finns i översiktsplanen sammanlagt sju olika skyddszoner kring industrierna samtidigt som man i tätorten pekar ut möjligheterna till större bostadsbebyggelse, framför allt i Hallerna och Hasselbacken.

ANNONS