Resecentrum i Stenungsund.
Resecentrum i Stenungsund. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Nya elbussar sätts in i Stenungsund

Västtrafik sätter in 160 nya elbussar i kollektivtrafiken i sommar, bland annat i Stenungsund. Det innebär att två av tre stadsbussar i länet kommer att köras på el.

ANNONS
|

I Stenungsund kommer totalt fyra nya elbussar ge sig ut på vägarna med start i augusti. Resterande bussar kommer att sättas in i Göteborg, Mölndal, Ale, Trollhättan och Vänersborg.

– Vi vet att elbussar uppskattas både av resenärer och förare. Elbussar är tystare eftersom det är mindre vibrationer i en elbuss. Det ska bli väldigt roligt att se hur det tas emot, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Västtrafik har som mål att minska koldioxidutsläppen med 90 procent mellan 2006 och 2035.

– För att nå det måste vi gå mot en elektrifiering. Nästa steg är att elektrifiera för att ytterligare minska miljöbelastningen. I dag har vi minskat utsläppen med dryga 60 procent, säger Hanna Björk.

ANNONS

Två av tre stadsbussar på el

Sedan 2018 har Västtrafik gått från noll till ungefär 460 eldrivna bussar. Efter att de 160 nya elbussarna sätts in kommer två av tre stadsbussar att vara eldrivna. Elen kommer från vind- vatten- och solkraft.

Västtrafiks ambition är att alla stads- och tätortsbussar ska vara elektrifierade senast år 2030.

– Det finns väldigt många modeller av elbussar för stadstrafik på marknaden idag. Så vi kommer nå målet. Det är inte ett problem, säger Hanna Björk.

LÄS MER:Skagerrakbanan hotas – osäker framtid för miljardprojektet

LÄS MER:Hus på 83 kvadratmeter sålt i Fagerfjäll – priset: 3 400 000 kronor

LÄS MER:Stöld och skadegörelse i Henån under måndagsnatten

ANNONS