Nya skadegörelsen mot kommunen utreds inte

Ytterligare en gång skars däcken på kommunens bilar sönder, och ytterligare en gång tvingas polisen lägga ner fallet – i brist på spår.
– Det är högst anmärkningsvärt att det händer igen, men det finns inga uppgifter att jobba med, säger polisens förundersökningsledare Lars Wallin.

ANNONS
|

När hemtjänstpersonalen i Stenungsund kom till jobbet en morgon och möttes av sönderskurna bildäck förfärades såväl de kommunala cheferna som polisen över dådet.

I förlängningen drabbades Stenungsunds brukare, äldre och sjuka. För två veckor sedan hände det igen.

– Att det hände en gång till, då blir man ju lite orolig och bekymrad på allvar, säger polisens förundersökningsledare Lars Wallin.

LÄS MER:Nytt sabotage: 13 av kommunens bilar fick däcken sönderskurna

LÄS MER:Personalens besvikelse: ”Hade kunnat vara deras mormor”

Ytterligare 13 bilar drabbades

Båda händelserna rubricerades som skadegörelse av polisen, men ingen av dem har kunnat utredas. Det finns helt enkelt inget att gå på, menar han.

– Det är högst anmärkningsvärt att det händer igen, men det finns inga uppgifter att jobba med.

ANNONS

Första gången, i slutet av maj, drabbades 17 bilar som alla fick däcken punkterade, troligen med någon form av kniv. Den här gången, i slutet av september, drabbades 13 bilar.

Vittnesuppgifter fortfarande intressanta

Förundersökningen har lagts ner, men kan tas upp igen om det skulle komma in uppgifter från vittnen, eller någon annan som vet något.

– Skulle någon ha information vill vi gärna ha den. Man höjer verkligen på ögonbrynen för vad det är för någon som begår den här typen av handling, säger Lars Wallin.

LÄS MER:Kommundirektören om sabotaget: ”Ett angrepp mot vår verksamhet”

Eldar det här på debatten om övervakningskameror?

– Den diskussionen pågår ju hela tiden, för och emot. Men om vi pratar om det specifika brottet hade vi gärna tittat på en sådan film om den hade funnits. Kameraövervakning kan ju även fungera förebyggande, men den frågan är det inte jag som bestämmer om.

Kommunen arbetar med att öka säkerheten

Stenungsunds kommun tog i våras upp ett större utredningsarbete, för att undersöka vad man skulle kunna göra för att öka säkerheten kring fordonen. Än så länge finns dock inga färdiga åtgärder eller konkreta förslag.

Att det nu skett igen ser kommunens sektorschef för stödfunktioner, Marcus Starcke, som oroande.

– Vi ser det här som ett fruktansvärt angrepp mot vår verksamhet. Det har fått oss att öka takten i arbetet. Vi prioriterar det i och med den här händelsen.

Han säger att kommunen tittar på flera olika alternativ, och att många är inblandade. Även om det är viktigt att det går så fort som möjligt säger han att det är ännu viktigare att det blir rätt.

– Vi behöver låta det ta den tid det tar så att det blir så bra som möjligt, säger Marcus Starcke.

LÄS MER:Hemtjänstens bilar skars sönder – fick 68 däck punkterade

ANNONS