Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den här skolbyggnaden ska användas för andra ändamål i kommunen. Bild: andreel
Den här skolbyggnaden ska användas för andra ändamål i kommunen. Bild: andreel

Nyborg skola läggs ned

Nyborg skola i Stenungsund avvecklas till höstterminen 2021 och de 10–15 elever som gått där kommer att placeras ut på olika skolor i Stenungsund. En grupp kommer att ha en sammanhållen verksamhet på Kristinedalskolan.

Samtidigt startar också ett forskningsprojekt tillsammans med Linnéuniversitetet i Växjö där man ska studera vad som sker när man slussar ut en elevgrupp av detta slag till skolorna med stöd av olika slag. En del av eleverna ska gå i en sammanhållen grupp med sina lärare och stödpersoner på Kristinedalskolan medan övriga ska gå på andra skolor i kommunen med stöd och hjälp.

Elisabeth Andreasson, skolchef. Bild: Stenungsunds kommun
Elisabeth Andreasson, skolchef. Bild: Stenungsunds kommun

– Vi kommer inte att lämna några elever åt sig själva utan de ska ha fortsatt stöd av den personal som idag finns på Nyborg. Vi samarbetar också nära med Barn- och Elevhälsan i den här satsningen, säger skolchef Elisabeth Andreasson.

Hon berättar också att det ska finnas ett speciellt team med specialistkompetens som ska vara ett stöd åt eleverna om så behövs på skolorna.

Men det finns också stark kritik mot nedläggningen av Nyborg och utslussningen, både från föräldrar till eleverna och från personal. De menar att eleverna kan få stora svårigheter när de flyttas ut i miljöer de inte är vana vid. Kritiker menar också att forskningsprojektet får inte bli någon huvudfråga där man för forskningens skull flyttar elever som idag undervisas trygg miljö.

Vad denna fastighet ska användas till framöver är ännu oklart. Bild: andreel
Vad denna fastighet ska användas till framöver är ännu oklart. Bild: andreel

Även facken är frågande till den här satsningen:

– Vi har framför allt sett till att våra anställda har nya jobb att gå till. Det är ett tiotal anställda som totalt berörs och vi har förhandlat för en del av dem. Sedan kan jag tycka rent allmänt att det hela är lite märkligt. Det finns ju en anledning till att dessa elever går på Nyborg skola, säger Stefan Nilsson, ordförande i Lärarförbundet Stenungsund.

Nyborg skola är en behandlingsskola i Stenungsund som har funnits i många år och som har tagit hand om elever med särskilda behov. Man har också arbetat med hela familjen för att stötta eleverna. Skolan har tidigare varit ett samarbetsprojekt mellan socialenheten och skolan men under de senaste åren har sociala lämnat samarbetet och skolförvaltningen har drivit Nyborgsverksamheten själva.

Den ena av de två skollokalerna kommer att användas för annan skolverksamhet. Vad den andra byggnaden ska användas till är ännu oklart.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.