Oljespill vid kusten – kommuner i beredskap

En olycka skedde vid en tankning av ett fartyg utanför Vinga under onsdagskvällen, något som ledde till att en oklar mängd olja hamnade i vattnet. Länsstyrelsen har varnat Tjörn, Orust och Stenungsund – samtidigt försöker flera helikoptrar få en överblick. På Långfredagens morgon har olja påträffats på Öckerö och analysen är att eventuell olja i vattnet driver norrut.

ANNONS
|

Det var vid 21.30-tiden under onsdagskvällen som Kustbevakningen larmades till en plats i havet utanför ön Vinga, i Göteborgs skärgård. Där hade ett fartyg blivit tankat av ett tankfartyg – men något hade gått fel.

– En ventil som normalt slår ifrån pumpen när det blir fullt fungerade inte, så det kom ut ett antal liter bränsle från slangen, säger Christine Lindén, ledningscentralsoperatör vid Kustbevakningen.

Det mesta av bränslet hamnade på fartygets däck, berättar Christine Lindén – men en del hamnade i vattnet. Det är oklart hur mycket.

”Under natten till skärtorsdagen släpptes en okänd mängd lågsvavlig bunkerolja ut i havet utanför Göteborg. Utsläppet skedde i samband med att ett fartyg tankades i ankarruta B väster om ön Vrångö”, skriver Kustbevakningen på sin hemsida.
”Under natten till skärtorsdagen släpptes en okänd mängd lågsvavlig bunkerolja ut i havet utanför Göteborg. Utsläppet skedde i samband med att ett fartyg tankades i ankarruta B väster om ön Vrångö”, skriver Kustbevakningen på sin hemsida. Bild: Kustbevakningen

Fick upp 600 liter

Kustbevakningen skickade inledningsvis ut ett fartyg till platsen för att samla upp oljan, och lyckades få upp omkring 600 liter olja ur havet under natten, enligt länsstyrelsen i Västra Götaland. Men dimma och oväder har gjort det svårt att få en överblick.

ANNONS

– Kustbevakningen har plockat upp olja i natt, men vi vet inte hur läget ser ut än. Vi har enheter på väg upp nu. Kustbevakningen är på väg upp med en helikopter tillsammans med Sjöfartsverkets helikopter, säger Viktor Löfving, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen, till ST-tidningen vid 17-tiden under skärtorsdagen.

Kustbevakningens fartyg lämnade platsen för oljespillet vid 06-tiden under torsdagsmorgonen.

Oklar lägesbild

Tjörn, Orust och Stenungsunds kommun har samtidigt blivit varnade och ombetts vara förberedda.

– Vi har haft kontakt med alla kommuner utmed hela kuststräckan och det är bara för kännedom än så länge, så att de har samma lägesbild som vi har. Och den är ganska knapphändig, men vi vill ändå att de ska vara på tårna om det nu är så att vi skulle få en spridning, säger Viktor Löfving.

Kustbevakningen meddelar att de tror att de har fått upp merparten av oljespillet med sitt fartyg. Christine Lindén på Kustbevakningen:

– I princip allt är upplockat, så vi förväntar oss ingen katastrof av detta.

På väg norrut

På Långfredagens morgon uppgav Valdemar Lindekrantz, presstalesperson på Kustbevakning, att de upptäckt mindre landpåslag, att det ligger olja längs strandlinjen, på Öckerös västra sida.

– Nu håller vi på och kraftsamlar för att ta upp den här oljan, samtidigt som vi fortsätter och letar. Dimman och höga moln har ställt till det, men det ska lätta vid lunch och då ska vi upp med flyget och spana, säger Valdemar Lindekrantz.

Kustkommunerna norrut har varnats, hur stor är risken att oljan når STO-området?

– Det är jättesvårt att svara på. Vi har gjort en driftanalys och har sett att den ska driva nordväst och nordost, men vi vet ju inte hur mycket olja det är. Men det är många öar och skär som oljan skulle kunna fastna på innan.

Hur oroliga ska vi vara?

– Vi ser inte framför oss ett nytt Kyrkesund. All olja som går på land är inte bra och vi har fågelskyddsområden, med pågående häckning, som vi verkligen inte vill ska drabbas. Vi hoppas att det inte rör sig om en så stor händelse som då.

Lägesbild efter flygning

Klockan 10 på Långfredagen ska Kustbevakningen tillsammans med andra berörda myndigheter och kommuner ha möte för att få en samlad bild. Det tillsammans med att flyget varit uppe och spanat, ska enligt Valdemar Lindekrantz, ge en tydligare bild av läget fram på fredagseftermiddagen.

– Det är väldigt viktigt att vi snackar ihop oss. Vi har olika ansvar. Kustbevakningen har ansvar för att ta upp det som finns i havet, medan det är kommunernas och räddningstjänstens ansvar att ta upp det som finns på land, säger han.

– Oljan i havet tar vi upp med borst och läns. Men när den gått upp på land är det spadar och skyfflar som gäller, då är det mer ’hands on’.

ANNONS