Kungälvs sjukhus. Arkivfoto
Kungälvs sjukhus. Arkivfoto

Patienter tvingas till sjukhus i stället för att få vård hemma

Enskilda patienter som skulle kunna få vård i hemmet tvingas åka till sjukhus istället helt i onödan, och medicintilldelning inom psykiatrin fungerar inte. Det här är några konsekvenser av en djup konflikt mellan Simba-kommunerna Stenungsund-Tjörn-Ale och Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Det är styrelsen för Sjukhusen i Väster, dit Kungälvs sjukhus hör, som slår larm om en allvarlig och omfattande konflikt mellan kommunerna i Simba-området (Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn) och Västra Götalandsregionen. Konflikten drabbar vårdsökande patienter mitt i pandemin och innebär bland annat att de mobila team som skulle finnas i Simba-kommunerna inte fungerar. Dessa team ska normalt kunna åka i kommunerna och ge vård i hemmet.

I en skrivelse som undertecknats av en enig styrelse för Sjukhusen i Väster beskrivs att samverkan mellan kommuner och region gällande den nära vården inte har fungerat och utvecklats i samma takt som i resten av regionen:

ANNONS

"Detta innebär att personer boende inom Simba-kommunerna i behov av specialistvård i hemmet inte får ta del av den vård man kan erbjuda i andra kommuner i regionen", skriver styrelsen vilket har blivit extra tydligt i samband med covid-19.

Styrelsen konstaterar också att i andra delar av regionen har vårdsamverkan förstärkts med ytterligare mobila team och digitala lösningar – men inte inom Simba-området.

"Det är mycket bekymmersamt att jämlik vård inte kan erbjudas inom hela regionen", skriver styrelsen som konstaterar att kommunerna inte vill ingå i ett lokal samverkansavtal om närsjukvårdsteam på Kungälvs sjukhus. Kommunerna hänvisar till att man inte ser möjligheter till samverkansavtal mellan den kommunala sjukvården och specialistsjukvården och hänvisar till juridiska, och även ekonomiska, aspekter.

Styrelsen begär att kommunerna omprövar sin inställning och skriver under avtal om samverkan.

Birgit Lövkvist (V). Arkivfoto
Birgit Lövkvist (V). Arkivfoto Bild: hammarn

– Detta är djupt beklagligt. Kommunerna måste ompröva det hela och vi måste få en överenskommelse. Det är massor av patienter som drabbas och det får bara inte ske. Det finns ingen grund för att patienter som kan få vård i hemmet ska behöva åka till sjukhuset av det här skälet. Vi är helt eniga i styrelsen, säger Birgit Lövkvist (V), vice ordförande i styrelsen och från Stenungsund.

Janette Olsson (S). Arkivbild
Janette Olsson (S). Arkivbild

Regionrådet Janette Olsson (S) från Stenungsund håller med:

– Det här fungerar i 46 andra kommuner men inte här vilket är ytterligt märkligt. Verksamhetscheferna inom psykiatrin är till exempel inte överens om ett nytt avtal samtidigt som patienterna måste få sina mediciner. Simba-samverkan har tidigare fungerat bra men tyvärr inte nu och det finns helt olika syn på orsaken till konflikten. Vi måste bara få igång en samverkan igen.

Det kan emellertid finnas en lösning framöver. Ledningen för kommunerna träffade i torsdags ordföranden i Sjukhusen i Väster, Anna-Lena Holberg (M) från Lerum, och parterna ska undersöka möjligheten till en lösning av konflikten via ett nytt avtal. Det blir kommunernas gemensamma organ Västkom som får försöka komma överens med regionen.

Gun Alexandersson-Malm (L). Arkivbild
Gun Alexandersson-Malm (L). Arkivbild Bild: Maria Johannessen

Gun Alexandersson-Malm (L) från Tjörn är ordförande i kommungruppen:

– Detta har kraschat rejält och vi har menat att kommunerna får ta ett stort extra ansvar för vården utan att få full ekonomisk kompensation för detta och det är till och med tveksamt om det håller juridiskt. Vi tycker att regionen borde kunna ge oss en kompensation eftersom vi får ta hela kostnaden på kommunsidan. Kommunerna får inte jobba med specialistvård vilket detta ör men vi hoppas nu att vi kan gräva ned stridsyxan och hitta ett nytt avtal så att patienterna kan få nära vård i framtiden.

Hon säger att hon inte vet hur många som berörs av krisen och som tvingats åka till sjukhus för vård som kan utföras av mobila team men det kan handla om ett betydande antal patienter i de berörda kommunerna.

– En kommande lösning innebär kostnader både för oss kommuner och för regionen. Vi får räkna med att utöka med 1-2 tjänster bara på Tjörn. Vi vill dock hitta en löning så att patienterna slipper åka till sjukhus i onödan.

Hon har heller ingen uppfattning hur snabbt förhandlingarna kan gå och ett avtal kan bli klart.

Lasse Andrée

lasse.andree@lokaltidningensto.se

ANNONS