Perstorp i Stenungsund.
Perstorp i Stenungsund. Bild: Perstorp

Perstorp säljs för 24 miljarder – så berörs Stenungsund

Perstorp är på väg att få nya ägare. Affären – värd 24 miljarder kronor – berör även de anställda lokalt i Stenungsund.
– För mig ger det en större tyngd och plan till det vi ser framför oss, säger Magnus Lannér från företagets ledning.

ANNONS
|

Under tisdagen meddelades att det svenska specialkemiföretaget Perstorp Group, grundat 1881, är på väg att byta ägare.

Den nuvarande ägaren, franska Pai Partners, säljer sitt aktieinnehav till malaysiska Petronas Chemicals Group Berhad (PCG) för drygt 24 miljarder kronor.

– Vi är glada över att bli en del av Petronas-familjen. Jag ser en stark gemensamhet i värderingar och prioriteringar för hur vi ska ta våra respektive verksamheter framåt när vi ställs inför framtidens utmaningar och möjligheter, säger vd och koncernchef Jan Secher i en kommentar.

Lyfter fram projekten

På Perstorp Oxo AB i Stenungsund ser vd Magnus Lannér positivt på ägarbytet.

– För mig ger det en större tyngd och plan till det vi ser framför oss, säger han och lyfter fram hållbarhetsarbetet och arbetet med specialkemikalier.

ANNONS

I dagsläget är de runt 220 anställda. Om försäljningen kan komma att påverka antalet anställda menar Magnus Lannér blir en senare fråga.

– Projekten vi har, Project Air och att vi annonserat vår ambition att utöka vår syrakapacitet, ger ytterligare aktivitet på plats, vilket är positivt, säger han.

Magnus Lannér.
Magnus Lannér. Bild: Pressbild

På tisdagen kopplade de upp sig mot ett globalt informationsmöte för hela koncernen. Det följdes av en frågestund lokalt.

– Jag tycker jag sett en nyfikenhet och positiva reaktioner så här långt. Det är en finansiellt stark industriell spelare som blir vår ägare, vilket skapar en trygghet och långsiktighet, säger Magnus Lannér, Executive Vice President Integrated Supply Chain i Perstorp-ledningen.

”Gå igenom administrativ process”

Till hösten hoppas de att affären kan vara helt i hamn. Dessförinnan måste den genomgå vissa steg.

– De har annonserat en överenskommelse. Det är ett avtal som finns mellan nuvarande ägaren Pai Partners och PCG. Sedan behöver det gå igenom en administrativ process innan affären stängs, säger Magnus Lannér.

ANNONS