Polisen varnar för ny partydrog bland unga

Polisen i Södra Fyrbodal varnar på sin Facebooksida för en ny partydrog som fått allt större fäste i framför allt mindre städer och samhällen. Drogen, som går under namnet Kristall, finns enligt polisen bara ett klick bort på nätet för den som vill ha tag i den, men kan ge allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador.

ANNONS

Målgruppen för den centralstimulerande drogen 3-CMC, även kallad Kristall, ska enligt polisen framförallt vara festande ungdomar och unga vuxna.

Drogen, som ser ut som just en kristall som sedan krossas till ett pulver för att inhaleras eller sväljas, innehåller substanser som ger en känsla av både eufori, ökad empati och hallucinationer. Men den som brukar den kan också drabbas av allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador.

Ett klicktryck bort

Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund samt på Orust och Tjörn, säger att han hittills inte har stött på drogen i någon större omfattning i det lokala polisområdet.

– Men det betyder ju inte att den inte finns. Vi har exempelvis stoppat bilar ute på E6 där vi påträffat drogen. Förra året beslagtogs också ungefär 350 000 doser i hela landet, vilket är betydligt mycket fler än bara året dessförinnan då motsvarande summa inte ens är tillnärmelsevis jämförbar, säger han.

ANNONS

Den snabba utvecklingen och att drogen dessutom är så lätt att få tag på oroar också polisen.

Långt ned i åldrarna

– Det beror på att den fortsatt säljs och marknadsförs lagligt i flera andra länder. Det är därför vi vill stämma i bäcken redan nu och göra även föräldrar uppmärksamma på detta. Vi har fått uppgifter om att användandet spridit sig så långt ned i åldrarna som tolv år, säger Carl Besslinger.

– Detta är förstås något jag kommer att informera om varenda gång jag besöker skolorna i området framöver och träffar såväl elever som föräldrar. Detta för att man ska förstå hur farlig den här drogen faktiskt kan vara.

LÄS MER:Lena miste sin son i en överdos – nu vill hon hjälpa andra

LÄS MER:Polisens larm: ”Vi har för mycket narkotika här”

LÄS MER:De hjälper ungdomar som fastnat i missbruk

ANNONS