Ungdomsfullmäktige har prövats i Stenungsund tidigare, men nu väljer Stenungsunds politiker att bjuda in ungdomarna till dialog i mindre grupper. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Lars Alexi
Ungdomsfullmäktige har prövats i Stenungsund tidigare, men nu väljer Stenungsunds politiker att bjuda in ungdomarna till dialog i mindre grupper. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Lars Alexi

Politiker bjuder in unga att göra sina röster hörda

Unga ska ges större möjlighet att påverka beslut i sin vardag. Det är i alla fall avsikten när politiken nu testar en ny metod med dialog mellan beslutsfattande politiker och unga i Stenungsunds kommun.

ANNONS
|

Unga är en del av samhället, men har få möjligheter att vara med och påverka vad kommunen ska satsa på. Flera olika försök till samverkan kring politik har gjorts, men försöken har runnit ut i sanden. Nu tar kommunstyrelsen nya tag och bjuder in högstadie- och gymnasieelever till dialog.

På måndag får bland annat kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) höra mer om hur de unga ser på ett antal frågeställningar.

– Det här ska bli väldigt intressant. Vi har haft lite svårt att lyfta fram deras frågor eftersom vi inte har haft de rätta kanalerna för att möta dem. Vi får se om det här är en väg som vi kan komma framåt med, för det är viktigt att de får vara med och påverka, säger Lundberg.

ANNONS

En elev från varje klass

En elev från varje klass på högstadiet och gymnasiet har bjudits in att vara med i dialogen som hålls i kulturhuset Fregatten på måndag i nästa vecka. Metoden som kommer användas är så kallat påverkanstorg. Eleverna och politikerna delas upp i mindre grupper och fem olika frågeställningar ska tas upp.

Johnny Alexandersson sitter i kommunfullmäktige och är även ledare för demokratiberedningen. Han menar att det viktigt att få med ungdomarna.

– Det vi sett i vår beredning är att vi bör involvera ungdomar. Vi har funderat lite hur vi kan få med dem. Vi har ju testat en del olika sätt som ungdomsfullmäktige och skolråd, men det bygger ofta på att det finns någon driven person. Vi har inte funnit någon bra struktur på det.

Moderniserad kommunikation

När kommunen nu väljer att pröva andra sätt att nå de vuxna medborgarna passar man på att göra det med de unga också.

– Vi utvärderade kommundelsstämmorna och kom fram till att de kändes förlegade. Nu försöker vi hitta bra sätt att kommunicera med medborgarna och ungdomsdialogen är nästa steg, säger Alexandersson.

I samband med att coronaviruset började spridas våren 2020 hade beredningen för avsikt att inleda en dialog med ungdomar, men det fick ställas in på grund av restriktionerna.

– Vi vill veta vad de vill ha och hur vill de vara med och påverka. Vi hoppas att vi nu kan hitta drivet och intresset hos dem, så man får deras inspel i politiken. Har vi inte ungdomarna med så är det inte rättvisande, säger Johnny Alexandersson.

Påverkanstorg

Metoden som används ger ungdomar möjlighet att lyfta sina frågor, åsikter och förslag direkt till beslutsfattarna.

Politikerna får i personliga samtal med ett fåtal personer åt gången pröva tankar och idéer mot en viktig målgrupp samt öka sin förståelse för hur unga personer tänker om samhället, kommunen och dess verksamheter. Utgångspunkten är ungdomarnas funderingar.

Frågeställningarna på måndagens agenda:

• En meningsfull fritid

• Skolan

• Inflytande i samhället

• Trygghet i vardagen

• Hälsa och livstillfredsställelse.

ANNONS