Stenungsund har stäppat upp när det gäller klimatmålen, men fortfarande finns mycket att göra, inte minst för industrierna som står för en stor del av plast- och koldioxidutsläppen. Miljöpartister i kommunen vill nu ställa krav så att industrierna bättre följer sina åtaganden. Staffan Alfredsson, Johan Thunberg, Jimmy Lövgren och Karin Ekeborg är alla aktiva inom Miljöpartiet i Stenungsund.
Stenungsund har stäppat upp när det gäller klimatmålen, men fortfarande finns mycket att göra, inte minst för industrierna som står för en stor del av plast- och koldioxidutsläppen. Miljöpartister i kommunen vill nu ställa krav så att industrierna bättre följer sina åtaganden. Staffan Alfredsson, Johan Thunberg, Jimmy Lövgren och Karin Ekeborg är alla aktiva inom Miljöpartiet i Stenungsund. Bild: Mattias Modéen

Politiker pressar industrierna att städa upp efter sig

Stenungsund har tagit kliv uppåt på miljörankningen de senaste åren. Men det finns mer att göra. Inte minst gäller det industrierna inom petrokemin, menar miljöpartistiska politiker som nu sätter press på industrin att fullfölja sina åtaganden.

ANNONS
LocationStenungsund|

För tre år sedan släppte forskare vid Göteborgs Universitet en rapport som visar hur mycket plast industrierna i Stenungsund släpper ut i havet längs Bohuskusten. Rapporten visade att det handlar om flera ton plastpartiklar varje år.

Partiklarna släpps bland annat ut i form av miljontals plastpellets, som sprids norrut längs Bohuskusten. Plasten ger stora skadeverkningar på naturen, bland annat hittas plastpartiklar i fåglars magar och mikroplaster hittas även i fisk.

Borealis, en av de stora industrier som är aktiva i området och bland annat tillverkar plastpellets, har jobbat mer aktivt med sitt miljöarbete efter det att rapporten släpptes. Strax efter att rapporten offentliggjordes installerades exempelvis finmaskiga nät för att förhindra att plastpellets förs ut med dagvattnet. Företaget har en nollvision på utsläpp.

ANNONS

Läs mer: Borealis om kraven.

Läs mer: Industriernas klimatarbete bygger på frivillighet.

Plastpellets vid Råön

Men det hittas fortfarande plastpellets, som med största sannolikhet kommer från industrin.

– Det här samlade jag in på bara några minuter när jag var vid havet nedanför industrierna för några veckor sedan. De är för små för någon som strandstädar att plocka upp, säger Johan Thunberg, som är ledamot i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Stenungsund.

Han visar upp en ask där det ligger dussintals med små plastkulor.

– Om det här är utsläpp från tillverkningen, eller om det sker i samband med omlastning vet inte jag. Men har industrin en nollvision om utsläpp tycker jag att man ska leva upp till det. Det får inte bara bli symbolpolitik.

Plastpartiklar som med all sannolikhet kommer från industrierna i Stenungsund och som hittats vid strandstädningar i Hästhagen vid Råön.
Plastpartiklar som med all sannolikhet kommer från industrierna i Stenungsund och som hittats vid strandstädningar i Hästhagen vid Råön. Bild: Mattias Modéen

Johan Thunberg fortsätter.

– Man har ju även nyligen lanserat en klimatdrive om hållbar kemi och skickat ut information till hushållen om hur man jobbar för att bli mer klimatvänliga och kunna nå sina mål. Ändå ligger deras plast kvar i naturen.

Gått snett

Det finns även andra exempel i närtid på när miljöarbetet gått snett. För ett par år sedan sprack betongen i en bassäng som skulle rena vattnet från plaster och andra partiklar. Då rann flera kubikmeter förorenat vatten direkt ut i Stenunge å.

– Sedan hemlighåller man rapporter, som till exempel efter den stora branden i krackern förra året. Vill man vara transparenta, så måste man också vara öppna med saker som sker och inte går som de ska, säger Jimmy Lövgren, partikollega i kommunfullmäktige.

Riksintressant verksamhet

Industrierna i Stenungsund är samtidigt med att de släpper ut koldioxid i luften och föroreningar i havet en mycket viktig arbetsplats för många människor och utgör en så kallad riksintressant verksamhet för industriell produktion. Sådana områden ska enligt miljöbalken så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som försvårar utnyttjandet av anläggningarna.

Ytterst är det länsstyrelsens uppgift att se till så att kommunerna i sin planering beaktar de statliga markanspråken, som industrierna i Stenungsund är en del utav.

– Det gör att det blir för svårt för oss politiker som jobbar lokalt att sätta press på industrin, men vi vill att den här frågan ska upp på agendan så att industrin fullföljer sina åtaganden, säger Johan Thunberg.

Johan Thunberg menar att det kan vara lite si och så med hur länsstyrelsen sköter uppgiften kring miljöfrågorna gällande industrierna i Stenungsund, eftersom området är klassat som riksintressant för industriell produktion.

Bör städa upp efter sig

– Vi inom Miljöpartiet upplever att miljöfrågorna kring industrierna har hamnat lite mitt i mellan länsstyrelsen, industrierna som gör själva utsläppen och kommunen.

– Det är skolklasserna och civilsamhället som strandstädar som är bra förebilder. Vi hoppas att industrierna känner sitt ansvar över den plast de släppt ut i naturen. Det är dags för dem att strandstäda.

ANNONS