Räddat stationshus blir levande kulturcenter

Svenshögens stationshus har genomgått ett omfattande ansiktslyft. Nu ska huset som invigdes under lördagen fyllas med kultur. Och det var en märkbart rörd styrelse för kulturföreningen som höll invigningstal.

ANNONS
|

Det har gått fyra år sedan Camilla Johansson Bäcklund och Christian Kleinhenz bestämde sig för att rädda kvar stationshuset i Svenshögen. Då hade det stått tomt i över tio år och eftersom huset stått ouppvärmt länge hade det tagit extra skada. Paret som bor bara ett stenkast från Stationen har lagt mycket möda och hårt slit då huset var i allt annat än bra skick när de tog över med en dröm och ett mål att skapa en plats för kultur.

– Vi har jobbat på i stort sett varje ledig stund som man inte är med sina barn eller har jobb att göra. Senaste halvåret har vi varit riktigt utmattade. Jag blev riktigt rörd att stå där framför alla besökare, att man äntligen nått den här punkten. Sedan är det så klart mycket kvar som ska göras, berättar Camilla.

ANNONS

De har rivit, grävt och skyfflat rivningsmassor. Renoverat fönster, väggar, målat och låtit dra om el och lägga nytt tak.

Men den här invigningsdagen fick kämpandet och alla mödan stå tillbaka för glädjen i att kunna bjuda in till visning av huset och dess första utställning Glokala sammantrasslingar.

Paret och föreningen arbetar utifrån ett hållbarhetsperspektiv i allt de gör. Väggarna på bottenvåningen är lerklinade, en gammal ekologisk hållbar metod att klä väggar och som sedan målats med äggoljetempera. De bägge rummen har fått samma blå färg kallad sinnerstenblå, men i olika nyanser.

– Vi höll på att välja färg ganska länge faktiskt. Vi hade en jättefin karta med olika färgställningar. Vi hade bestämt oss och beställt småburkar och provmålat. Men precis innan vi skulle beställa all färg så tog vi en helt annan kulör än vi tänkt oss.

Lokalen har helt skiftat doft sedan jag var här och intervjuade paret 2018. Då stod de mitt i något som mest liknade ett virvlande kaos med ett nedrasat golv. Lukten av fukt och mögel och tomt hus var stark. Nu doftar det av liv, levande ljus och nytempererade väggar och tak. Kulören är mörkt dov i första rummet medan det andra har mer ljusinsläpp och där har paret valt en ljusare ton på väggar.

– Vi har tagit den mörkaste sinnerstensblå i det rum man kommer in i först. Vi ville skapa en känsla av att man kommer in i något omslutande, inbjudande. Det kan vara så med konstinstitutioner och konstplatser att det kan kännas svårtillgängligt ibland och på många sätt, men vi ville verkligen skapa en plats där man känner att man vill gå in. Man behöver inte förstå allt, utan man kan vara där för att det är mysigt, säger Camilla.

Hon förklarar att allt är väl genomtänkt för att huset ska kunna användas på så många sätt det går. Huset ska vara en plats för olika kulturyttringar så en flexibilitet är ett måste.

– Vi tänkt igenom och har bollat väldigt mycket jag och Christian om hur man gör en plats där man vill göra så många saker, så att rummen verkligen blir flexibla. Jag blev jätteinspirerad när jag var på Skissernas museum och där har de hela väggarna inklädda i armeringsnät som vi också valt att sätta upp. Det är ett otroligt smart system där man aldrig mer behöver borra och spackla väggar utan bygger på nätet. På så sätt går det att förändra rummen väldigt mycket.

Den första utställningen är i och med invigningen igång och allmänheten bjuds in att besöka fastigheten och Glokala sammantrasslingar under helgerna hela oktober månad.

Stationen

Är en plats för samtida konst och kultur.

Det gamla stationshuset från 1907 räddades kvar av Svenshögenborna Camilla Johansson Bäcklund och Christian Kleinhenz som förvaltar byggnaden. De köpte det förfallna huset 2017 och renoveringen har tagit fyra år.

Kulturföreningen Svenshögens station

Arrangerar publik verksamhet och konstnärsresidens.

Under oktober pågår utställningen Glokala sammantrasslingar som är en del i Göteborgs internationella konstbiennals extendedprogram. Utställningen kureras av föreningens styrelse bestående av Camilla Johansson Bäcklund, Christian Kleinhenz och Julia Boström.

Utställningen håller öppet lördag och söndag klockan 11.00-15.00 under hela oktober.

ANNONS