Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Räddningstjänsten avråder från all eldning efter flera bränder

En terrängbrand bröt under tisdagseftermiddagen ut i Olsnäs i närheten av Djupvik på Tjörn. Samtidigt brann även 1 000 kvadrat i Viddesgärde i Stenungsund. Nu avråder räddningstjänsten från all eldning utomhus.

Larmet om branden på Tjörn inkom klockan 13.19 på tisdagen.

– Vi har precis kommit fram. Det är ett område som brinner i terrängen och sprider sig mot torra enebuskar och så vidare, sa Fredrik Johansson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, initialt.

Sju enheter från räddningstjänsten, varav en ledningsenhet, åkte till platsen.

Området som brann var cirka 200-300 kvadratmeter stort.

Klockan kvart över två meddelade dock räddningstjänsten att man just då höll på att ringa in branden och hade god tillförsikt att få den under kontroll.

– Det verkar gå ganska bra, det mesta är släckt även om några timmar nog återstår innan eftersläckningsarbetet är klart och vi kan lämna, uppgav då Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör.

Larmade själv räddningstjänst

Klockan 16.00 markerade räddningstjänsten insatsen som avslutad. Då hade man lagt en stor mängd vatten på terrängen och lämnat över det hela till fastighetsägaren.

Polis och ambulans var under eftermiddagen också på plats, efter att den person som från början startat en kontrollerad eldning själv kontaktat räddningstjänst sedan elden spridit sig i den kuperade terrängen.

– Han hade under tiden han själv försökt släcka dragit i sig en hel del rök och omhändertogs av ambulanspersonal på plats, men behövde inte följa med till sjukhus, uppger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Polisen upprättade dock samtidigt en anmälan mot honom om allmänfarlig vårdslöshet, uppger Egelström vidare på onsdagsmorgonen.

Brand även i Stenungsund

Samtidigt kom klockan 14.13 på tisdagseftermiddagen larm om ytterligare en gräsbrand vid Viddesgärde i Stenungsund.

Ytan som brann var på cirka 1 000 kvadratmeter, men strax efter 15-tiden hade räddningstjänsten börjat skicka tillbaka styrkor från platsen.

– Vi kommer vara kvar i en och en halv timma till. Branden är inringad och det är inga öppna lågor, utan glödhärdar, berättade då Bosse Florell vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Klockan 16.20 hade räddningstjänsten kvar fyra enheter på plats, varav ett var ett ledningsfordon. Branden var då fortsatt under kontroll.

I detta fall fanns under onsdagsförmiddagen fortsatt inga uppgifter om vad som startat branden, då polisen inte heller varit på plats.

Avrådan från att elda

Orust kommun gick under onsdagen samtidigt ut med en avrådan om att elda utomhus, då risken för att bränder sprider sig just nu är stor då ytlagren i skog och mark torkar upp.

Räddningstjänstens brandriskprognos visar att det kommer att torka upp ytterligare i skog och mark under de kommande dagarna, skriver kommunen på sin hemsida. Därför uppmanas nu från att undvika all form av eldning av ris, gräs eller liknande tills brandriskprognosen ändrar sig.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.