Räddningstjänsten skänker brandbil till kollegerna i Ukraina

Räddningstjänster i Västra Götaland har gått samman och skänker materiel till sina kolleger i Ukraina. Förbundet i södra Bohuslän bidrar med bland annat en mindre brandbil.
– Om man kan göra någon hjälpinsats känns det jättebra, säger Peeter Päts, som anmält sig till att köra ner SBRF:s bidrag.

ANNONS
|

Tillsammans med andra räddningstjänster inom det som kallas RäddsamVG har Södra Bohusläns räddningstjänstförbund samlat ihop materiel att skicka till Ukraina.

Det hela samordnas av räddningstjänsten Storgöteborg och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Södra Bohusläns räddningstjänstförbund har beslutat att donera en mindre brandbil och material så som stövlar, klippverktyg och hjälmar.

– Det är material som redan är betalt och som på något sätt inte passar vår verksamhet längre. Klippverktyget är till exempel av äldre modell, men fullt fungerande. Även hjälmar och stövlar har vi bytt ut till nyare modeller och haft i förråden, säger Thomas Olsson, tf räddningschef vid SBRF.

ANNONS

Anmält sig frivilliga

Peeter Päts och hans son Jakob har anmält sig till att kunna köra ner materialet.

– Jag anmälde mig som frivillig till att köra ner bilen. Det är utan ersättning och bara som en hjälpinsats från min sida, säger Peeter Päts.

Beslut om vilka chaufförer som sedan faktiskt behövs fattas av räddningstjänsten i Göteborg. För Peeter Päts känns det bra att ha erbjudit sig att hjälpa till.

– Jag har blivit väldigt berörd av kriget. Om man kan göra något känns det jättebra. Att köra ner en bil är det minsta man kan göra. Kan det vara till hjälp är det väldigt bra, säger han.

Och tillägger:

– Det är en extrembelastning för räddningstjänsten där, det är allt utöver det normala man gör. Att gå in i bombade hus, försöka rädda liv och släcka det som brinner. Det är extremt farligt, och det kan finnas obriserade bomber.

Kan bli fler sändningar

Enligt planen ska materialet köras ner någon gång under juni månad. Och mest troligt är detta inte den sista konvojen med material som skickas till kollegerna i Ukraina, menar tf räddningschef Thomas Olsson.

– Det beror på hur kriget utvecklar sig. Men räddningstjänsten kommer vara delaktiga i fler hjälpsändningar om det fortsätter, säger han.

ANNONS