Anders Fröberg leder projektet med det nya returplast-raffinaderiet.
Anders Fröberg leder projektet med det nya returplast-raffinaderiet. Bild: Lasse Andrée

Raffinaderi för returplast kan starta redan 2024

Redan 2024 kan ett nytt returplast-raffinaderi starta i Sverige, detta inom Borealis anläggningar i Stenungsund. Planerna är redan långt gångna i ett samarbete mellan Stena, Fortum och Borealis.

ANNONS
|

Vid ett webbinarium i Stenungsund på måndagen, under ledning av Borealis informationschef Maria Bildtmark, förklarade projektledaren Anders Fröberg att man ska sträva efter att sluta förbränna plast och istället återvinna den.

– Vi kommer att satsa på kemisk återvinning av plast. Det finns anläggningar för mekanisk återvinning i Tyskland och Österrike men vi ser en framtid för en kemisk återvinning av plast tillsammans med Stena Recycling och Fortum för att få fram pyrolysolja som kan ersätta råvaran nafta i våra anläggningar.

Anders Fröberg konstaterade att det är ganska naturligt att lägga returplastraffinaderiet inom Borealis anläggningar i Stenungsund eftersom man här har kompetens och erfarenheter inom produktionen. Dessutom finns en existerande krackeranläggning som kan få fram pyrolysolja, vilket i sin tur används för råvaran polyeten. Tanken är att starta med 50 000 ton men att man sedan kan dubbla kapaciteten. Slutprodukten ser ungefär likadan ut oavsett om man använder nafta eller pyrolysolja.

ANNONS

– Vi kommer att arbeta vidare med projektet och söka miljötillstånd i höst och som det ser ut idag räknar vi med att det hela är klart i slutet av 2024, säger Anders Fröberg.

Han pekade också på den stora miljönyttan med återvinning av plast, att man tar bort plast för förbränning och ersätter fossil råvara.

Energimyndigheten har beslutat om statligt stöd för projektet som blir det första i sitt slag i landet. Anna Thorsell från myndigheten konstaterade att man tidigare finansierat forskningsprojekt inom området och att staten ser det som viktigt att stödja omställning till mer hållbara produkter.

– Företagen som är inblandade tar en stor risk och därför bör staten vara en del i detta. Det är också väsentligt att vi stöttar projekt som ger mindre koldioxidutsläpp och att man inte eldar plast utan satsar på kemisk återvinning.

Martin Leander från Stena Recycling menar att företagets roll som råvaruleverantör är viktig och man har redan idag två återvinningsanläggningar i Halmstad varav en för förpackningsplast.

– Vi ser detta projekt som ytterst intressant, inte minst för framtiden då man också kan ta hand om svårbearbetade flöden och kan återföra plast från läkemedelsindustri och livsmedelsindustri.

Niklas Johansson från Fortum Recycling och Waste menar på samma sätt att den kemiska återvinningen av plast är central i framtiden:

– Samarbetet med Borealis ser vi som mycket viktigt.

Produkten som tillverkas av återvunnen plast är polyeten hos Borealis och Anders Fröberg säger att det kan finnas andra petrokemiföretag i Stenungsund som har intresse av den återvunna plastråvaran som råvara i sina processer. Slutprodukterna med eten och andra fraktioner blir ungefär desamma som med nafta som råvara.

Han berättade också att man planerar att bygga ut plastretur-raffinaderiet successivt med fler anläggningar.

Vid webbinariet deltog cirka 230 personer via länk.

ANNONS