Regissören spelar in sin andra film i Stenungsund

Filmregissören Simon Borka Otterstål gör just nu sin andra långfilm. En film han burit inom sig och arbetat med i tre år. Nu har inspelningarna startat och scenerna tas här i Stenungsund där hans intresse för filmskapande väcktes redan i unga år.

ANNONS
|

Simon Borka Otterstål som fyller 40 i år, är uppvuxen i Stenungsund men lämnade orten när han började plugga på Mediagymnasiet i Nacka Strand. Sedan dess har han kunnat livnära sig på sitt stora intresse, både genom filmskapande, som pedagog och som rollsättare till flera stora filmer som bland annat filmatiseringen av Simon och ekarna, Britt-Marie var här och Efterskalv.

Han långfilmsdebuterade 2017 med Vykort från petrokemin. En film som utspelas i Stenungsund och den nya filmen med arbetsnamnet KAOS, spelas också in här.

Det var ju länge sen du flyttade från Stenungsund, vad kommer det sig att du väljer filma här?

ANNONS

– Bra fråga. Jag flyttade ju rätt tidigt, redan när jag började i gymnasiet, sen har jag vänt tillbaka hit gång på gång. Antagligen är det för att jag har hämtat inspirationen här och att jag känner mig trygg här. Det finns mycket fina miljöer och platser här i Stenungsund som är oexponerade i svensk film. Jag känner också mycket människor här.

Simon Borka Otterstål lade grunden till sitt filmintresse i Stenungsund där han både filmat och genomfört flera filmpedagogiska projekt.
Simon Borka Otterstål lade grunden till sitt filmintresse i Stenungsund där han både filmat och genomfört flera filmpedagogiska projekt. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Simon har haft intresset för film sedan unga år och har lyckats hålla sig på den vägen även om det varit i olika roller.

– Jag började göra kortfilmer redan i sjuan-åttan och jag visste att det var film jag ville jobba med, även om det fört mig in på krokiga vägar. Jag är glad än i dag att jag valde det här yrket.

Filmteamet har varit på plats i Stenungsund under åtta dagar och ST-tidningen var med vid inspelningen av scen åtta som utspelar sig i lärarrummet på Stenungskolan. Scenen handlar om en konflikt bland personal som hamnar i en het diskussion om en lärares reaktion på en ”bråkig” elev som agerat explosivt.

Hur fick du idén till filmen?

– Jag vill börja med att säga att det här är fiktion, men att den bygger på verkliga personer och situationer. Jag ville göra något som följer lärarnas situation. Det är inte så lätt att vara lärare eller rektor. Jag har stor respekt för det de gör.

Simon varvar filmandet och jobbet som rollsättare, med att jobba som pedagog. Han har spenderat mycket tid på skolor, vilket gett honom mycket material att bygga filmen på och han ser rollen som regissör som väldigt lik lärarens.

Vad handlar handlar den om?

– Kärnberättelsen är baserad på en person, en lärare som har betytt mycket för mig som pedagog. Jag vill berätta en historia ur lärarnas perspektiv och om människorna bakom yrket och att pågår ett liv bakom det vi ser. Jag har gjort mycket research under de här åren, försökt vara lyhörd och inte ta ställning. Det är kanske stora ord, men jag vill göra något som människor kan känna igen sig i och att filmen ska skapa någon slags debatt.

KAOS beskrivs som en film som handlar om förändring. Om att ha förmågan att förändra andras liv, men vara oförmögen att ta hand om sitt eget.

– I filmen finns också Joshua, en elev som har det svårt och jobbigt och det handlar om att någon kan hitta hans lust, se hans kvalitéer vilket kan hjälpa honom att utvecklas.

Under fredagens filmande i lärarrummet tas scenen, som tar omkring sju minuter att spela, om och om igen ur olika vinklar. Simon följer hela filmandet genom sin monitor och vid några tillfällen lyser hans ansikte upp i ett stort och varmt leende.

Vad känner du när du ser så där lycklig ut?

– Jamen det är på två olika plan. Dels det privata känslomässiga, för helt plötsligt uppstår något som gör det så oerhört äkta och träffande och då blir jag rörd. Det har hänt flera gånger under den här veckan. Det andra är att jag klipper redan i det jag ser i monitorn, man saknar vissa delar och så bara, yes, där satt den! Det här är ju något som bara jag har koll på. Det blir säkert väldigt rörigt för alla andra som är med. I måndags hade jag 27 statister här, men man måste ha tillit att jag har koll på vad som händer.

Under lördagen spelades ytterligare en scen in och nu har teamet lämnat Stenungsund. Men de kommer att komma tillbaka för mer filmande. Exakt när är oklart men det behövs många statister och då blir det kaos menar Simon.

– Vi har varit här i åtta dagar den här gången. Nästa sjok blir det tolv dagar på plats. Vi planerar för det men har inget datum än. I filmen firar skolan 100 år och det ska bli stort kalas. Vi kommer filma utomhus och det är en stor scen med mycket människor som ska föreställa politiker, lärare, elever och familjemedlemmar. Så då blir det verkligen kaos, säger Simon och skrattar.

LÄS MER:Stenungsunds unga speglas i filmprojekt

Planen är att ha filmen klar till början av nästa år. Det är någon bit till som ska falla på plats innan allt klarnar.

– Det finns ett gupp att ta sig igenom fortfarande, men tar vi oss igenom det kommer den kanske vara färdig i början av nästa år. Det handlar om formatet, antingen blir det en film som går upp på biograferna och som sen visas på SVT, eller också blir det en kortare version på SVT. Det är svårt att ange exakt tid när för den blir klar, det kan alltid ta längre tid än man tänker.

Filmen KAOS

Skriven och regisserad av Simon Borka Otterstål

Produktionsbolag och producenter: Fandango film och Raindog pictures

Finansierat av svenska filminstitutet moving Sweden, Konstnärsnämnden och Stenungsunds kommun som bland annat ställer upp med lokaler

I rollerna:

Joshua, elev - Adam Sheik Abdullahi

Diana resurspedagog, skolvärd - Madelein Larsson

Yvonne, rektor - Tess Paulsen

Stefan, SO-lärare - Erik Lundin

Boris, biträdande rektor - Lars Väringer

Isa, lärare - Martha Tedla

ANNONS